Biznis vesti

Mali posle kolegijuma Socijalno-ekonomskog saveta Srbije: Sada ne sme da se napravi nijedan agresivan potez

Komentari

Autor: Tanjug

23/08/2024

-

20:01

Mali posle kolegijuma Socijalno-ekonomskog saveta Srbije: Sada ne sme da se napravi nijedan agresivan potez
Mali posle kolegijuma Socijalno-ekonomskog saveta Srbije: Sada ne sme da se napravi nijedan agresivan potez - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Povećanje minimalne cene rada za narednu godinu biće sigurno veće od 10 odsto, izjavio je danas prvi potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali i izrazio očekivanje da će konačna odluka o rastu minimalca biti poznata 28. avgusta.

"Mi smo još juče izašli sa stavom da će povećanje minimalne zarade biti najmanje dvocifreno u to nema sumnje. Ja verujem da će biti više od 10 odsto", rekao je Mali novinarima posle kolegijuma Socijalno-ekonomskog saveta Srbije, kome je prisustvovao i premijer Miloš Vučević.

Mali je naveo da se u ovom trenutku gleda da li može minimum zahteva sindikata da se ispuni i da li može da se dođe do izjednačavanja minimalne  zarade sa minimalnom potrošačkom korpom.

"Gledamo da to uspemo, a da u isto vreme poslodavcima izađemo u susret sa time da povećanjem neoporezivog dela dohotka umanjimo i pritisak i trošak za njih, jer nama je cilj da ljudi rade", rekao je ministar finansija.

Kako je naglasio, sada ne sme da se napravi nijedan potez i da neko agresivno veliko povećanje minimalne zarade dovede do otpuštanja radnika. 

"Pokušavamo to da izbegnemo i onda balansiramo ta dva faktora", rekao je Mali i najavio u naredna dva dana, odnosno tokom vikenda težak rad.

Mali je istakao da se konačna odluka i stav o visini minimalne zarade očekuje 28. avgusta, dakle u narednu sredu, kada će biti i zvanična sednica Socijalno ekonomskog saveta. 

On je naveo i podatak da je stopa rasta BDP Srbije u prvoj polovini ove godine bila 4,5 odsto i da se za narednu godinu predviđa rast od 4,2 odsto i da je to jedan od faktora koji odlučuje ili utiče na odluku kada je visina minimalne zarade u pitanju.

Drugi faktor je produktivnost rada i ona je za prvih pet meseci ove godine u Srbiji oko 3,6 odsto, rekao je Mali i dodao da tako i sa te strane svako povećanje minimalne zarade neće dovesti do povećanja inflatornih očekivanja.

"Možemo da se pohvalimo i da nikada nismo imali veći broj zaposlenih. U Srbiji trenutno radi, plaća poreze, plaća doprinose preko 2.360.000 ljudi, dakle na ovaj broj stanovnika ovo je rekordan broj zaposlenih. Stopa zaposlenosti istorijski je na najvišem nivou 50,9 odsto, dok je stopa nezaposlenosti s druge strane na istorijski najnižem nivou 9,4 odsto i to je veoma važno", rekao je Mali.

On je dodao i da podatak iz maja pokazuje da smo prvi put u istoriji prosečna plata prešla 100.000 dinara, tačnije ona je 100.170 dinara ili negde 855 evra.

"Vlada Srbije ostaje pri programu da u Srbiji 2025. prosečna zarada u decembru bude preko 1.000 evra, a do 2027. da pređemo nivo od 1.400 evra", kazao je Mali.

Predsednica Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost" Čedanka Andrić zahvalila je svima koji su bili uključeni u tehničke pregovore o minimalnoj ceni rada na tri tehnička sastanka. 

Ona je kazala da je današnji sastanak pokazatelj toga da su svi uložili dodatne napore, kako bi se prvobitne ponude poboljšale.

Andrićeva je podsetila da je stav Vlade Srbije bio povećanje minimalne zarade između osam i 10 odsto, a poslodavaca negde između sedam i osam odsto.

"Naš cilj je da vlada poveća ponudu, a da poslodavci mogu da isprate taj predlog. Preko vikenda, će se raditi kalkulacije pre svega Ministarstvo finansija kako bi se videlo šta bi to konkretno značilo i koja je to ponuda za sednicu Socijalno-ekonomskog saveta u sredu 28. avgusta, a prije toga ćemo imati konsultacije još u ponedeljak kako bismo i mi imali prostora da na našim telima se konsultujemo i da imamo spremne odgovore u sredu", rekla je ona.

Prema njenim rečima, početna pozicija u pregovorima nije zadovoljavala u potpunosti sindikat, ali pregovori su tu i mora se naći neko srednje rešenje. 

"Ja se zaista nadam i ubeđena sam da do današnjeg sastanka ne bi ni došlo da ne postoje uslovi da ponuda bude veća od 10 odsto. Tako da u sredu očekujem zaista uspešnan rezultat na sednici Socijalno-ekonomskog saveta. To je onda i jedna pozicija mnogo bolja za pregovore za sledeću godinu ukoliko dođemo do dogovora", rekla je Andrić.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović rekao je da su pregovori o minimalnoj ceni rada za narednu godinu teški, ali da je u njima napravljen pomak koji govori o tome da bi moglo da se i u budućnosti pregovora.

"Danas smo imali kolegijum Socijalno-ekonomskog saveta i čimnjenica da je i premijer bio tu, kao i ministar finansija govori o tome da pokušavamo da dođemo do nekog kompromisnog rešenja", rekao je Orbović. 

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Miloš Nenezić rekao je da je zadovoljan načinom na koji se vodi socijalni dijalog i da se Unija nada da će  doći do nekog konsenzusa oko minimalnoj ceni rada u 2025.

On je naglasio i da do 28. avgusta kada će biti sednica SES ima još vremena da se približe stavovi svih učesnika u pregovorima.

Kazao je da je Unija poslodavaca Srbija sprremna da naporavi određeni ustupak u pregovorima jer, kako kaže, Vlada Srbije obećava da će ukoliko nastane neka razlika nadoknaditi poslodavcima.

Pregovori  predstavnika Vlade Srbije, reprezentativnih sindikata i to Saveza samostalnih sindikata Srbije i UGS "Nezavisnost", i poslodavaca, odnosno Unije poslodavaca Srbije oko utvrđivanja minimalne cene rada za sledeću godinu počeli su 15.avgusta. 

Po zakonu vlada je dužna da do 15. septembra donese odluku o minimalnoj ceni rada za sledeću godinu.
 

Komentari (0)

Biznis