Biznis vesti

Mihajlović: Nije postignut dogovor o minimalcu, novi sastanak u ponedeljak

Komentari

Autor: Tanjug

15/08/2024

-

14:56

Mihajlović: Nije postignut dogovor o minimalcu, novi sastanak u ponedeljak
Mihajlović: Nije postignut dogovor o minimalcu, novi sastanak u ponedeljak - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Na današnjem, prvom sastanku pregovaračkih grupa oko utvrđivanja minimalne cene rada za sledeću godinu nije postignut dogovor o novom minimalcu, a sledeći sastanak, kako je za Tanjug izjavio sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Zoran Mihajlović biće održan u ponedeljak.

Predstavnici Vlade Srbije, reprezentativnih sindikata i to Saveza samostalnih sindikata Srbije i UGS "Nezavisnost", i poslodavaca, odnosno Unije poslodavaca Srbije izašli su sa svojim viđenjem trenutne situacije i kako bi povećanje minimalca trebalo da izgleda.

"Raduje ono što smo čuli od predstavnika Ministarstva finansija koji su rekli da su svi pokazetelji i podaci o privrednim kretanjima dobri, što nama daje osnovu da verujemo da povećanje minimalca ove godine može da bude veće nego što je bilo prethodnih godina", rekao je Mihajlović.

Dodao je da za razliku od toga ne raduje stav poslodavaca koji su imali primedbu da teško posluju i da bi značajnije povećanje minimalca njih dosta opteretilo.

To se, rekao je, kosi sa podacima od prošle godine prema kojima su privredni subjekti poslovali pozitivno i ostvarili dobitak od oko 80 milijardi evra.

Prema njegovim rečima predstavnici Vlade Srbije nisu danas izašli sa svojim predlogom iznosa budućeg minimalca, a očekuje se da konkretnu cifru saopšte u ponedeljak.

Savez samostalnih sindikata Srbije izašao je sa predlogom da se minimalna zarada sledeće godine kreće između 60 odsto potrošačke korpe i 60 odsto prosečne zarade, što bi iznosilo oko 62.000 dinara.

"UGS "Nezavisnost" je podržao naš predlog i stavovi su nam zajednički. Što se poslodavaca tiče oni su predložili povećanje od osam odsto, pa bi minimalna zarada iznosila nešto više od 50.000 dinara", rekao je on.
 

Komentari (0)

Biznis