Biznis vesti

Vlada Srbije usvojila šest uredbi u oblasti privrede za pomoć malim i srednjim preduzećima

Komentari

Autor: Tanjug

04/07/2024

-

14:41

Vlada Srbije usvojila šest uredbi u oblasti privrede za pomoć malim i srednjim preduzećima
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Srbije usvojila je danas na sednici šest uredbi u oblasti privrede, kojima se utvrđuje Program podrške malim i srednjim preduzećima.

Za sprovođenje podsticajnih mera privredi u 2024. godini predviđeno je 10 programa podrške, kroz koje će Ministarstvo privrede plasirati iznos od dve milijarde dinara bespovratnih sredstava, a zajedno sa kreditnim sredstvima ukupni podsticaji će iznositi četiri milijarde dinara, navodi se u saopštenju Vlade.

Na sednici su usvojene sledeće uredbe: Program razvojna šansa - linija za prerađivačku industriju u 2024. godini, namenjen je prerađivačkoj industriji i realizuje se u saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije (RAS) i bankom.

Iznos bespovratnih sredstava je 600 miliona dinara.

Program za podsticaj razvoja prerađivačkih kapaciteta u oblasti lova, ribolova, proizvodnje vina, piva i jakih alkoholnih pića u 2024. godini, biće rađen u saradnji sa Fondom za razvoj.

Ovaj program nije postojao prethodnih godina, a iznos bespovratnih sredstava je 160 miliona dinara.

Za Program podrške razvoju starih i umetničkih zanata i poslova domaće radinosti biće izdvojeno 10 miliona dinara bespovratnih sredstava, dok će za Program podsticanja razvoja preduzetništva žena i žena samohranih roditelja u 2024. godini biti izdvojeno 100 miliona dinara bespovratnih sredstava.

Isti iznos je izdvojen i za Program podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za početnike u poslovanju u 2024. godini.

Takođe, prvi put ove godine, poslodavcima uključenim u dualno obrazovanje biće dodeljeno 50 miliona dinara bespovratnih sredstava kako to predviđa Program podrške jačanju kapaciteta poslodavaca uključenih u dualno obrazovanje u 2024. godini.

Iznos bespovratnih sredstava za Program podrške za razvoj preduzetništva žena na selu u 2024. godini, iznosi 30 miliona dinara.

Usvojeno rešenje o dodeli sredstava prikupljenih na osnovu oportuniteta

Vlada Srbije usvojila je I Rešenje o dodeli sredstava prikupljenih po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja - oportuniteta, u ukupnom iznosu od 500.000.000 dinara, saopštila je danas pres služba vlade.

Kako se navodi taj novac, koji se uplaćuje na poseban račun, koristi se za humanitarne ili druge javne svrhe i predviđen je za realizaciju 200 projekata od javnog značaja u oblastima zdravstva, prosvete, socijalne zaštite, kulture i humanitarnog rada.

Usvojeno rešenje za nagrade sportistima za medalje na Olimpijskim igrama

Vlada Srbije usvojila je takođe i rešenja o dodeli novčanih nagrada za rezultate i osvojene zlatne, srebrne i bronzane medelje u olimpijskim sportskim disciplinama u paraatletici, atletici, džudou i parastreljaštvu u iznosu od po 20.000 evra za zlatnu medalju, po 15.000 za srebrnu i po 10.000 evra za bronzanu medalju, u dinarskoj protivvrednosti.

profimedia

 

Paraatletičari selekcije Srbije osvojili su jednu zlatnu i dve srebrne medalje na Svetskom prvenstvu u paraolimpijskoj sportskoj disciplini - atletika, koje je održano u Kobeu, u Japanu, u maju 2024. godine, članovi atletske reprezentacije Srbije osvojili su dve srebrne medalje na Evropskom prvenstvu u atletici održanom Rimu, Italija, u junu 2024. godine, dok je na Svetskom prvenstvu u džudou u Abu Dabiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, u maju 2024. godine osvojena jedna srebrna medalja.

Na Evropskom prvenstvu u paraolimpijskoj sportskoj disciplini - streljaštvo, koje je odražano u Granadi, Kraljevina Španija, u junu 2024. godine, naši sportisti osvojili su dve zlatne i jednu srebrnu medalju, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Isti iznos novčane nagrade dobili su i treneri sportista koji su osvojili medalje.

Komentari (0)

Biznis