Biznis vesti

Mali: Današnja Srbija sa onom iz 2012. ima malo toga zajedničkog

Komentari

Autor: Tanjug

03/07/2024

-

17:14

Mali: Današnja Srbija sa onom iz 2012. ima malo toga zajedničkog
Tanjug/Sava Radovanović - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali izjavio je da današnja Srbija u poređenju sa onom iz 2012, iz perioda prethodne vlasti, osim imena, ima još malo toga zajedničkog.

"Radikalno smo okrenuli ekonomski kurs zemlje, radikalnim reformama smo se izborili sa glomaznim, netransparentnim i neefikasnim državnim aparatom koji smo zatekli, radikalno smo pokrenuli priliv investicija i još radikalnije smanjili nezaposlenost građana sa nekadašnjih neverovatnih 25,9 na današnjih 9,4 odsto", napisao je on na svom Fejsbuk profilu.

Mali je naveo da su to "radikalnosti" uz koje bi opozicija mogla da pominje njegovo ime.

"Srbija je, osim vrhunskih sportista, mladih naučnika, kvalitetnih umetnika, na šta smo sve jako ponosni, postala i rasadnik instant analitičara, jednokratnih glasnogovornika opozicije sa destimulišućim poznavanjem čak i novije srpske istorije, činjenica i okolnosti, da bi se čak i odgovaralo na njih", objavio je Mali.

On je dodao da je izgleda nova nada opozicije narodni poslanik i generalni sekretar Stranke slobode i pravde (SSP), Peđa Mitrović, koji obećava, jer po neosnovanim analizama i izjavama svakako nadmašuje svoje stranačke kolege.

"Uspeo je da u jednom tekstu spoji Mlađana Dinkića, mene, radikale, EXPO i tužne godine srpske ekonomije, koje su kulminirale 2012. godinom kada se Srbija nalazila na rubu bankrota. E to je radikalno, zaista", napisao je ministar finansija.

Mali je naveo i da ipak, nedovoljno doseže znanje Mitrovića za zadatak koji je sebi odredio. 

"Podsetiću zato na nekada čuveni Nacionalni investicioni plan- NIP, glamurozno objavljen 2006, koji je u potpunoj tišini nestao samo pet godina kasnije, 2011. Ta tišina je ipak, za poznavaoce bila preglasna jer nikome nije poznat učinak tog plana, efekti, ali, dobro su poznata imena koja su njime upravljala - tadašnji ministar Mlađan Dinkić i Dragan Đilas koji je čak bio i ministar bez portfelja za NIP", napisao je Mali.

Tanjug

 

On se zapitao i da li neko zna bar jedan projekat sproveden pod ovim atraktivnim imenom.

"Zamišljen kao Dinkićev plan o ulaganjima u Srbiju nije postao sinonim učinka ovog nekadašnjeg srpskog političara jer ga ipak pamtimo najviše po obećanih 1.000 evra građanima koje nisu nikada dobili. Ni Đilas se nije proslavio na toj funkciji, svakako, jer se ime nekadašnjeg ministra zaduženog za NIP, potom i gradonačelnika Beograda, ne vezuje za projekte od značaja za ovaj grad i zemlju, ali se itekako vezuje za račune na kojima je pronađeno, kako se čulo, 619 miliona evra", objavio je Mali.

Dodao je i da realizovani projekti, međutim, kod ovog dvojca nisu pronađeni, kao i to da se o efektima NIP-a, čak i danas veoma malo zna, ali se zna da je građane vreme prethodne vlasti skupo koštalo. 

"S druge strane, kada već pominjete EXPO, efekte realizacije 323 projekta ukupne vrednosti 17,8 milijardi evra, koji će biti sprovedeni u okviru programa Skok u budućnost - Srbija 2027, apsolutno će videti svi građani Srbije, jer je pravi investicioni talas u Srbiji započet tek pošto se naša zemlja oslobodila lošeg upravljanja", kazao je Mali.

Kako je istakao, vreme prethodne vlasti, čiji su neraskidivi deo bili i Đilas i Dinkić, donelo je penzije od 202 evra, prosečne plate od 330, minimalnu zaradu od oko 15.700 dinara, kao i mizeran nivo direktnih stranih investicija i  ogromnu nezaposlenost.

"Ako je plan bio da ekonomski uništene građane gurate u švercovanje robe kako bi prehranili svoje porodice, bravo, uspeli ste. Srećom po građane Srbije, uspeli smo i mi u onome što smo naumili te 2012. Tako je Srbija danas, bez vas i vama sličnih, zemlja koja cilja prosek plata od 1.400 evra i penzija od 650 evra 2027, zemlja koja godišnje privuče 4,5 milijarde evra stranih direktnih investicija i beleži rekordnu zaposlenost sa više od 2,3 miliona građana koji rade", objavio je Mali na Fejsbuku.

Kako je napisao, privredna stagnacija je termin kojim smo zatvorili poglavlje srpske ekonomije u kome smo 2012.  bili na rubu bankrota, toliko osiromašeni i iscrpljeni, dok se lider SSP bogatio. 

"Za razliku od vremena vlasti vašeg lidera, u kome je građanima obećavano tih famoznih 1.000 evra, mi smo svako obećanje koje smo dali i ispunili. Presekli smo začarani krug takvih poniženja za građane Srbije, jer smo postali zemlja koja će za tri godine biti centar sveta, koja će organizovati najvažniju svetsku manifestaciju te godine i koja će stranim gostima itekako imati šta da pokaže", rekao je Mali.

Naglasio je i da je Srbija, zemlja, koja je u prvom kvartalu ove godine sa rastom BDP-a od 4,7 odsto najbrže rastuća ekonomija u Evropi i  nema baš nikakve veze sa onom Srbijom sa katancima na fabrikama.

"Da, radikalno smo se promenili i napredovali i vi tu ne možete baš ništa, ne zato što ja tako kažem, već zato što vam baš tako govore građani na izborima. Jasno i glasno", zaključio je prvi potpredsednik Vlade Srbije. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis