Fokus

Američki Kongres odobrio novu pomoć Ukrajini od 61 milijardu dolara - šta to znači za dalji tok rata?

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Gardijan, Tanjug

23/04/2024

-

18:01

Američki Kongres odobrio novu pomoć Ukrajini od 61 milijardu dolara - šta to znači za dalji tok rata?
Tanjug/AP/Mariam Zuhaib - Copyright Tanjug/AP/Mariam Zuhaib

veličina teksta

Aa Aa

Predstavnički dom američkog Kongresa odobrio je 95 milijardi dolara inostrane pomoći Ukrajini, Izraelu i drugim američkim saveznicima na retkoj subotnjoj sednici. Naime, sa velikom većinom glasova, pomoć od 61 milijardu dolara za Ukrajinu prošla je za nekoliko minuta, a u tom trenutku su demokrate navijale na podijumu Predstavničkog doma i mahale zastavama Ukrajine.

Govornik Majk Džonson, koji je pomogao da se paket usvoji, rekao je posle glasanja da je zadovoljan ishodom.

"Ovde smo uradili svoj posao i mislim da će istorija dobro proceniti", rekao je on a prenosi Gardijan.

Američki predsednik Džozef Bajden ovim povodom čuo se telefonom sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim i rekao mu da će njihova pomoć da doprinese održanju finansijske stabilnosti i izgradnji kritične infrastrukture Ukrajine.

Kako Euronews navodi, Zelenski koji se sastao sa članovma Kongresa u prestonici u Kijevu, rekao je da je to "ključno za vojnike na bojnom polju".

profimedia

 

U međuvremenu, zemlje EU su se složile da je Ukrajini potrebna bolja protivvazdušna odbrana, ali nisu se obavezale da će zemlji dati sisteme Patriot. Na sastanku ministara spoljnih poslova i odbrane Evropske unije u Luksemburgu, predstavnici su rekli da bi se radije fokusirali na novac koji troše za pomoć Ukrajini.

"Žao mi je, ali nemam Patriote ovde u Briselu. Želim da insistiram na tome da je lanser bez presretača beskorisan i svakako da su presretači bez lansera takođe beskorisni. Države članice su se vratile u svoje prestonice sa jasnim razumevanjem zahteva, potreba. I siguran sam da će oni doneti odluke o tome", rekao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel.

Do sada je samo Nemačka dala Ukrajini jednu raketnu bateriju Patriot, nešto za šta zemlja kaže da joj je očajnički potrebno da pomogne u odbrani ruskih vazdušnih udara.

Šta uključuje novi paket pomoći?

Ukupno finansiranje od 95 milijardi dolara uključuje otprilike 61 milijardu dolara za Ukrajinu, a deo sredstava ide za dopunu američke municije, 26 milijardi dolara planirano je za Izrael, osam milijardi dolara za saveznike SAD u indo-pacifičkom regionu, uključujući Tajvan i devet milijardi dolara humanitarne pomoći za civile u ratnim zonama, kao što su Haiti, Sudan i Gaza, prenosi britanski list.

Paket, takođe, uključuje zabranu do marta 2025. godine direktnog finansiranja iz SAD za Agenciju UN za pomoć i rad (Unrwa), agenciju koja pruža ključnu pomoć do Gaze.

Takođe, Politiko prenosi, pozivajući se na svoje izvore u američkoj administraciji, da će ovaj paket američke pomoći Ukrajini biti znatno veći nego inače i da će biti poslat odmah nakon što Senat konačno odobri zakon o pomoći Kijevu, koji je nedavno usvojio Predstavnički dom.

Prema rečima neimenovanih američkih zvaničnika, novi paket će uključivati oklopna vozila, kao i opremu za PVO i artiljeriju.

Konkretno, sagovornici briselskog portala kažu da će SAD isporučiti Ukrajini novu seriju oklopnih transportera Bredli, džipova Hamvi i oklopnih transportera M113. Prema jednom od izvora, administracija predsednika SAD Džoa Bajdena priprema "paket velikih razmera koji će pomoći da se zadovolje potrebe ukrajinskog ratišta". 

Gardijan navodi da paket uključuje nekoliko republikanskih prioriteta koje su demokrate podržale, ili su barem bile spremne da prihvate.

Između ostalog predloge koji dozvoljavaju SAD da zaplene zamrznutu imovinu ruske centralne banke za obnovu Ukrajine, sankcije Iranu, Rusiji, Kini i kriminalnim organizacijama koje prometuju fentanili zakon koji zahteva od vlasnika popularne video aplikacije TikTok iz Kine da proda svoj udeo u roku od godinu dana ili će se suočiti sa zabranom u SAD.

Šta se dalje dešava?

Prolazak kroz Dom je uklonio najveću prepreku za zahtev Džoa Bajdena za finansiranje, koji je prvi put postavljen u oktobru prošle godine, kada su ukrajinske vojne zalihe počele da ponestaju.
Ceo paket sada treba da ide Senatu, koji bi mogao da ga usvoji već u utorak. Zatim se prosleđuje Bajdenu, američkom predsedniku, koji je obećao da će ga odmah potpisati.

"Pozivam Senat da brzo pošalje ovaj paket na moj sto kako bih mogao da ga potpišem kao zakon i da možemo brzo da pošaljemo oružje i opremu u Ukrajinu da zadovoljimo njihove hitne potrebe na bojnom polju", rekao je predsednik Bajden.

Čak Šumer, lider demokratske većine u Senatu, najavio je da će u utorak početi proceduralna glasanja o paketu. I lider republikanske manjine u Senatu, Mič Mekonel ocenio je da je zadatak koji se nalazi pred njima hitan.

Volodimir Zelenski, ukrajinski predsednik, rekao je da je "zahvalan"  obema strankama u Predstavničkom domu i "lično predsedniku Doma Majku Džonsonu na odluci koja drži istoriju na pravom putu".

"Demokratija i sloboda će uvek imati globalni značaj i nikada neće propasti sve dok Amerika pomaže da ih zaštiti. Važni zakon o pomoći SAD koji je danas usvojio Predstavnički dom će sprečiti širenje rata, spasiti hiljade i hiljade života i pomoći obema našim nacijama da postanu jače… Hvala, Ameriko", rekao je Zelenski.

Kakve su reakcije?

Pentagon bi mogao da prebaci oružje u Ukrajinu u roku od nekoliko dana nakon što paket vojne pomoći odobri Senat i Bajden ga potpiše kao zakon. Sekretar za štampu Pentagona general -major Pat Rajder je rekao da će zakon učiniti Sjedinjene Države i njihove saveznike i partnere bezbednijim.

"Ovaj novi zakon je dokaz da je pretpostavka ruskog predsednika Vladimira Putina da će se grupa koja podržava Ukrajinu u njenoj borbi protiv ruske invazije raspasti bila apsolutno pogrešna", rekao je general Rajder, prenosi Tanjug.

Prema jednom američkom vojnom zvaničniku, SAD bi mogle da pošalju određenu municiju "gotovo odmah" u Ukrajinu. 

"Veoma bismo voleli da možemo da požurimo bezbednosnu pomoć u obimu za koji mislimo da je potreban da bi bili uspešni", rekao je Rajder.

Kak navodi, Pentagon je mesecima imao spremne zalihe, ali ih nije premestio jer je ostao bez novca.

profimedia

 

Sa druge stane, iz Rusije stižu kritike na ovu odluku. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da bi odobrenje bezbednosne pomoći Ukrajini dovelo do veće štete i smrti u tamošnjem sukobu.
Odluka će "SAD će dodatno uništiti Ukrajinu i rezultirati smrću još više Ukrajinaca, za šta je kriv kijevski režim", rekao je Peskov, prenose ruske novinske agencije, na koje se poziva Gardijan.

Peskov je takođe rekao da bi odredbe u zakonodavstvu koje dozvoljavaju SAD da konfiskuju zaplenjenu rusku imovinu i prenesu je u Ukrajinu kako bi finansirale rekonstrukciju narušile imidž SAD, a Rusija će preduzeti mere odmazde.

Bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev, na Telegramu je napisao da je odobrenje američke pomoći Ukrajini očekivano i zasnovano na "rusofobiji".

"Mi ćemo, naravno, pobediti bez obzira na krvlju natopljenu 61 milijardu dolara, koje će uglavnom progutati njihov nezasitni vojnoindustrijski kompleks", napisao je on.

Komentari (0)

Svet