Politika

Kineski ambasador: Posetom Sija potvrđeno čelično prijateljstvo i otvoreno novo poglavlje u saradnji Kine i Srbije

Komentari

Autor: Tanjug

13/05/2024

-

17:41

Kineski ambasador: Posetom Sija potvrđeno čelično prijateljstvo i otvoreno novo poglavlje u saradnji Kine i Srbije
Ambasador Kine u Srbiji Li Ming - Copyright Tanjug/Marko Đoković

veličina teksta

Aa Aa

Ambasador Kine u Srbiji Li Ming istakao je danas da je posetom predsednika Kine Si Đinpinga Srbiji i toplom dobrodošlicom koji mu je priredio srpski narod na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem otvoreno novo poglavlje u saradnji dve zemlje i potvrđeno čelično prijateljstvo koje je izdržalo test istorije i globalnih promena.

Li je na konferenciji za medije povodom gostovanja predsednika Kine Srbiji, održanoj u novootvorenom Kineskom kulturnom centru u Beogradu naglasio da je Srbija prva zemlja u Evropi sa kojom će Kina izgraditi Zajednicu za zajedničku budućnost, a da su ekonomska i kulturna saradnja dva značajna stuba na tom putu.

Kineski diplomata je podsetio da su predsednici Vučić i Si potpisali Zajedničku izjavu Republike Srbije i Narodne Republike Kine o produbljivanju i podizanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva i izgradnji zajednice Srbije i Kine sa zajedničkom budućnošću u novoj eri i podsetio da je, pored toga, tokom dvodnevne posete kineska delegacija razmenila još 28 dokumenata o saradnji.

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

Li je naglasio da je kineski predsednik tokom posete saopštio i šest praktičnih koraka ka realizaciji Zajednice za zajedničku budućnost.

"Još nedelju dana uoči posete predsednika Sija zastave Kine i Srbije su bile spremne na ulicama Beograda, a na najpoznatijim lokacijama su bili postavljeni plakati koji svedoče o zajedničkoj saradnji", rekao je Li.

"Čelično prijateljstvo izdržalo test istorije"

On je ocenio da je posetom Sija Srbiji međusobna saradnja Kine i Srbije dosegla novi istorijski nivo i dodao da ta saradnja može biti primer drugim evropskim državama.

"Kina i Srbija su pravi prijatelji i partneri, odnos dve strane je čvrst kao stena, koordinacija na bilateralnom planu je tečna i bliska, a naše čelično prijateljstvo je izdržalo test istorije", rekao je Li.

Li je izrazio uverenje da će pod rukovodstvom predsednika Vučića i Sija Zajednica Kine i Srbije sa zajedničkom budućnosti ostvariti nove perspektive u periodu koji predstoji. Li je dodao da je u ključnoj fazi razvoja odnosa dve zemlje konsenzus predsednika Vučića i Sija po važnim pitanjima imao značajnu ulogu u unapređenju odnosa.

Tanjug/Rade Prelić

 

On je istakao da Srbija i Kina poseduju slično istorijsko iskustvo i da su dve zemlje jedna drugu oduvek tretirale kao prijatelja.

"Delimo slične ili iste perspektive po značajnim regionalnim i globalnim pitanjima. Zalažemo se za vladavinu prava i pravičnosti na međunarodnoj sceni i suprotstavljamo se hegemonizmu", istakao je kineski diplomata.

Li je naglasio da odnos Srbije i Kine napreduje ne samo na onim poljima u kojima tradicionalno postoji saradnja poput infrastrukture, već da je ona sve bolja i bolja i na ekonomskom polju, ali i po pitanju kulturne i naučne razmene.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija