Politika

Vučić razgovarao sa Šolcom: Obavestio sam ga o nepodnošljivom stanju po srpsku zajednicu na Kosovu i Metohiji

Komentari

Autor: Tanjug

13/05/2024

-

10:10

Vučić razgovarao sa Šolcom: Obavestio sam ga o nepodnošljivom stanju po srpsku zajednicu na Kosovu i Metohiji
Tanjug/Sava Radovanović - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa saveznim kancelarom Nemačke Olafom Šolcom, o situaciji na Kosovu i Metohiji, kao i mestu i ulozi Srbije u očuvanju mira i stabilnosti u regionu i evropskom putu naše zemlje i veoma uspešnoj ekonomskoj saradnji s Nemačkom.

"Podrobno sam obavestio kancelara Šolca o gotovo nepodnošljivom stanju po srpsku zajednicu na Kosovu i Metohiji, kao i o upornom izbegavanju Prištine da izvrši svoje prihvaćene i potpisane obaveze, pogotovo u pogledu formiranja ZSO", naveo je Vučić na instagram nalogu buducnostsrbijeav.

Vučić je napisao da je s nemačkim kancelarom razmenio mišljenja "i o svim delikatnim pitanjima u kontekstu aktuelnih globalnih dešavanja, a posebno o mestu i ulozi Srbije u očuvanju mira i stabilnosti u regionu, kao i o evropskom putu naše zemlje".

"Naglasio sam da nam je na tom, ne uvek lakom putu, potrebna pomoć naših partnera, kakva je i Nemačka, te da računamo na nastavak podrške evrointegracijama, kao i na konkretne podsticaje koji bi dali novi zamah nastavku reformskih procesa i novu energiju zemljama kandidatima na putu ka EU", naveo je predsednik Srbije.

Predsednik Srbije je saopštio da je imao dobru i otvorenu razmenu mišljenja sa Šolcom o svim pitanjima od obostranog interesa, o situaciji na Kosovu i Metohiji, kao i o veoma uspešnoj ekonomskoj saradnji i stalnom povećanju trgovinske razmene između naše dve zemlje".

"Zahvalio sam Nemačkoj na posvećenosti odličnim ekonomskim odnosima sa Srbijom i velikim investicijama koje su u znatnoj meri doprinele brzom napretku Srbije, a posebno sam se osvrnuo na ogromne potencijale za ulaganje koji su se otvorili u okviru EXPO 2027. Izrazio sam uverenje da će nemačke kompanije pronaći interes u nekim od najvećih projekata čija realizacija će dugoročno doprineti snažnom rastu Srbije i povezivanju celog regiona", saopštio je Vučić.

Vučić je u razgovoru sa Šolcom ponovio da se "Srbija dosledno zalaže za intenziviranje diplomatskih aktivnosti u kontekstu svih aktuelnih sukoba i otvorenih pitanja koja opterećuju Evropu i region Zapadnog Balkana, što je do sada uvek i pokazivala u svim forumima i inicijativama".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija