Politika

Knaus: Francuska i Nemačka se spremaju da blokiraju glasanje o članstvu Prištine u Savetu Evrope

Komentari

Autor: Tanjug

04/05/2024

-

14:06

Knaus: Francuska i Nemačka se spremaju da blokiraju glasanje o članstvu Prištine u Savetu Evrope
Knaus: Francuska i Nemačka se spremaju da blokiraju glasanje o članstvu Prištine u Savetu Evrope - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Evropske inicijative za stabilnost Gerald Knaus izjavio je da se neke članice Saveta Evrope, uključujući Nemačku i Francusku, spremaju da blokiraju glasanje o pristupanju Kosova u Savet Evrope (SE) u maju.

"Trenutno se neke članice Saveta Evrope, uključujući Nemačku i Francusku, spremaju da blokiraju glasanje o pristupanju Kosova u maju, ignorišući snažnu preporuku Parlamentarne skupštine (PSSE) iz aprila", napisao je Knaus na mreži Iks.

Knaus dodaje da je ovo usledilo nakon kampanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića, uključujući lični apel predsedniku Francuske Emanuelu Makronu da ne dozvoli glasanje o prijemu Kosova, kao i opredeljenost Srbije da kupi 12 francuskih aviona "Rafal".

Makron je u nedavnom telefonskom razgovoru sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem istakao da, u kontekstu zahteva Prištine za članstvo u SE, Pariz veliki značaj pridaje napretku u uspostavljanju Zajednice srpskih opština (ZSO), dok je nemački kancelar Olaf Šolc u razgovoru sa Kurtijem istakao značaj konkretnih koraka Prištine ka uspostavljanju ZSO i u kontekstu podnošenja zahteva za članstvo u SE.

Formiranje ZSO je, inače, obaveza Prištine po Briselskom sporazumu, ali Priština već 11 godina odbija da je sprovede. Parlamentarna skupština SE je 16. aprila usvojila preporuku da Priština postane član Saveta Evrope, a konačnu odluku donosi Komitet ministara, čiji bi sastanak trebalo da bude održan od 16. do 17. maja u Strazburu.

Izvestilac za prijem Kosova, grčka poslanica Dora Bakojani preporučila je prijem Prištine, iako je ispunjen samo jedan od tri uslova koja je prvobitno zahtevala, a to je povratak zemljišta manastiru Visoki Dečani i to osam godina nakon što je ustavni sud u Prištini presudio da zemljište mora biti upisano u katastar kao imovina manastira.

Druga dva uslova - formiranje ZSO i rešavanje pitanja ekspoprijacije zemljišta u opštinama gde žive uglavnom Srbi - Priština nije ispunila.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija