Društvo

Treći dan male mature: Đaci danas polažu test po izboru, najviše se opredelilo za biologiju

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

23/06/2023

-

07:01

Treći dan male mature: Đaci danas polažu test po izboru, najviše se opredelilo za biologiju
Treći dan male mature: Đaci danas polažu test po izboru, najviše se opredelilo za biologiju - Copyright Tanjug Video

veličina teksta

Aa Aa

Treći dan male mature osmaci polažu test po izboru. Imali su priliku da biraju između pet ponuđenih predmeta - istorije, geografije, fizike, hemije, biologije. Najviše učenika odlučilo se za biologiju (38 odsto), sledi geografija (29 odsto), istorija (16 odsto), hemija (9 odsto), fizika (8 odsto).

Ispit, kao i prethodna dva, počinje u 9 sati, a osmaci imaju na raspolaganju 120 minuta. Procedure predviđaju da niko ne sme da napusti učionicu prvih 45 minuta i zadnjih 15 minuta.

Mala matura 2023 je obavezna za sve učenike koji su završili osmi razred, jer je to kruna osnovnog obrazovanja. Đaci ne mogu da padnu na maloj maturi, ali je ostvareni broj bodova važan za upis u željenu srednju školu.

Drugi dan male mature osmaci su polagali test iz matematike. Pre početka ispita direktorima škola stigla je instrukcija da se potkrala greška, da je u delu 17. zadatka izostavljena nula i da je učenici dopišu.

"Tačno je da smo poslali sugestiju da deca dopisu "0" za svaki slučaj, da se ne bi desilo da neko dete bude zbunjeno. Mada bi na osnovu prethodnog dela teksta verovatno bilo sve jasno. Ovo je urađeno za svaki slučaj, da se preduprede potencijalni problemi", rekao je juče za Euronews Srbija Branislav Ranđelović, direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja. Inače, Zavod je bio zadužen za izradu testa i njegovo štampanje.

Tanjug Video

 

Ministarstvo prosvete saopštilo je da je prethodna dva dana male mature sve proteklo u najboljem redu.

Šta je prethodnih dana namučilo osmake

Prvog dana završnog ispita osmaci su polagali test iz srpskog jezika. Opšti utisak osmaka je da test nije bio težak, ali da su ih namučili 19. i 20. zadatak, Sima Matavulj i pripovetka "Pilipenda", odnosno Stari Vujadin. Žalili su se osmaci i na pitanje u kome se tražilo da se zaokruži šta znači reč "gord".

Sledećeg dana na testu iz matematike glavobolju im je zadala geometrija. Kažu da su najteža bila poslednja tri zadatka, da su to bili zadaci naprednog nivoa u kojima se od đaka tražilo da napišu postupak.

Opšti utisak nastavnika u školama, koji su dežurali i pregledali testove, je da su prva dva testa bila teža nego prošle godine. To se moglo i očekivati jer su prosvetne vlasti prošle godine najavile da će imati u vidu okolnosti u kojima su učenici radili zbog pandemije virusa korona.

Mala matura 2023 ove godine donosi nekoliko novina. Menja se treći test, ali i način bodovanja.  Do sada su đaci polagali kombinovani test koji je sadržao pitanja iz pet predmeta - istorija, geografija, fizika, hemija, biologija. Ove godine biraju između pet ponuđenih predmeta.

I ove godine, kao i prethodnih, uspeh iz srednje škole nosi maksimalno 60 bodova, dok se na tri testa maksimalno može ostvariti 40 bodova. Ranije su testovi iz srpskog i matematike nosili po 13 bodova, dok su na kombinovanom testu đaci maksimalno mogli da ostvare 14 bodova. Ove godine test iz srpskog i matematike boduju sa po 14 bodova, dok treći test iz predmeta po izboru nosi 12 bodova.

Tanjug/Rade Prelić

 

Na svakom testu radi se po 20 zadataka i testovi iz matematike i srpskog množe se koeficijentom 0,7, dok se treći test množi koeficijentom 0,6. Primera radi, ukoliko učenik uradi sve zadatke iz matematike, ostvari 20 poena, taj broj se množi sa 0,7, što znači da može maksimalno da ostvari 14 bodova.

Rezultati male mature

Preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni u nedelju, 25. juna do 8 sati, a đaci ih mogu pogledati u matičnoj školi ili preko portala Moja srednja škola. Za prigovore učenika na preliminarne rezultate rezervisani su 25. i 26. jun. Elektronskim putem se prigovori mogu poslati 25. juna, a dan kasnije mogu se predati u matičnoj školi.

Konačni rezultati male mature biće objavljeni 28. juna, a 29. i 30. juna popunjavaju se liste želja (elektronski ili neposredno u školi). Konačni rezultati raspodele po školama biće objavljeni 3. jula. Đaci koji ne uspeju da dođu do mesta u srednjoj školi, imaće šansu u drugom krugu, koji počinje odmah po objavljivanju rasporeda učenika u prvom krugu, dok će treći upisni krug biti 24. i 25. avgusta.

Ministarstvo prosvete saopštilo je da malu maturu ove godine polaže 66.970 đaka, a da u srednjim stručnim školama i gimnazijama ima 75.853 slobodna mesta za upis u prvi razred.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija