Društvo

Tošković: Tek smo na početku, međunarodni arhitekstonski konkurs za memorijalni centar u "Ribnikaru"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/05/2024

-

11:52

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Arhiteksta Bratislav Tošković, član Multidisciplinarnog tima za Ribnikar kaže da će za memorijalni centar u Ribnikaru biti raspisan međunarodni arhitektonski konkurs.

On je, na obeležavanju godišnjice od masovnog ubistva, rekao da su tek na početku što se tiče osmišljavanja memorijalnog centra i da oni kao multidisciplinarni tim ne odvajaju školu od memorijalnog centra, već da na to gledaju kao ambijentalnu celinu.

"Mi ne projektujemo centar, mi ga osmišljavamo. Organizovaćemo međunarodni arhitektonski konkurs. Očekujemo da tu pristigne mnogo ideja od kojih ćemo u prvom krugu izdvojiti pet najboljih, a zatim sa tim autorima raditi zajedno. Da se te ideje izoštre", rekao je on.

Smatra da će "dvostepeni" konkurs trajati dve godine i da je to realni period nakon koga će se znati kako će izgledadati memorijalni centar ubijenoj deci i čuvaru škole.

Naglasio je da škola i memorijalni centar treba da budu ambijentalna celina, a ne odvojeni prostori za sebe.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

"Škole su mesta gde radimo na budućnosti. Uz sve to što se sećamo ubijene dece gledamo i u budućnost. Memorijalni centar je klica za našu budućnost. Škola je mesto koje se sastoji iz učionica. U metafizičkom smislu vidim memorijalni centar kao neki kabinet za kulturu sećanja, mesto za odrastanje ne samo dece već i društva", naveo je Tošković.

Pre tačno godinu dana, 3. maja 2023. godine učenik OŠ "Vladislav Ribnikar" K.K. (13) ušao je u školu i pucao na svoje vršnjake i zaposlene. Ubio je devet učenika i čuvara škole.

Dan sećanja

Viktimološko društvo Srbije pokrenulo je potpisivanje peticije da se 3. i 4. maj proglase danom sećanja na sve žrtve masovnih ubistava.

Jasmina Nikolić iz Viktimološkog društva Srbije kaže da se peticija može potpisati danas i sutra o okviru komemoracije nastradalima u masovnim ubistvima u Tašmajdanskom parku. Ona je za Euronews Srbija rekla da je važno da se izgradi kultura sećanja, da se o tim dogođajima razgovara.

Euronews TV

"Nekada smo i suviše pričali kada smo trebali svi da zaćutimo i da se zamislimo nad tim šta se desilo. U jednom momentu imali smo institucije koje su htele da idu dalje. Ako postoji problem mora se pričati o njemu. Moramo ostaviti u amanet sledećim generacijama da se sećaju tog datuma. Imperativ za državu i društvo da se više nikada ne desi. Viktimološko društvo je pokrenulo peticiju da se 3.i 4. maj proglase danom sećanja na sve žrtve masovnih ubistava", navela je ona.

Osim u Tašmajdanskom parku građani peticiju mogu da potpišu i onlajn. Prikupljanje potpisa se zatvara 10. maja. Do sada je prikupljeno 10.000 potpisa. Nakon toga inicijativa ide ka Vladi Srbije, a očekuju da će već naredne godine biti obeleržen Dan sećanja na masovna ubistva u Ribnikaru, ali i Duboni i Malom Orašju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija