Društvo

U toku evakuacija zarobljenih konja i krava sa Krčedinske ade: Danima bili bez hrane, vlasnici molili za pomoć

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/01/2024

-

13:35

U toku evakuacija zarobljenih konja i krava sa Krčedinske ade: Danima bili bez hrane, vlasnici molili za pomoć
U toku evakuacija zarobljenih konja i krava sa Krčedinske ade: Danima bili bez hrane, vlasnici molili za pomoć - Copyright Tanjug AP/Darko Vojinović

veličina teksta

Aa Aa

U toku je evakuacija stoke koja je danima bila zarobljena u Krčedinskoj adi zbog visokog vodostaja Dunava. Vlasnicima stoke u pomoć je pritekla "Vojvodinašume" koji sa skelom evakuišu životinje.

Inače, na Krčedinskoj adi u blizini Kovilja danima je bilo putpuno izolovano više od 100 grla konja i krava. Zbog porasta vodostaja Dunava životinje su bile opkoljene vodom i do njih je moguće doći samo čamcima. 

Vlasnici stoke molili su da im pomogne Vojska Srbije, postavljanjem pontonskog mosta. Međutim, od toga se odustalo jer most nema zaštitnu ogradu.

Najveći broj stoke pripada Milenku Plavšiću iz Kovilja, koji je danima tražio pomoć državnih institucija. On za Euronews Srbija ranije rekao da životinje na Adi obitavaju od proleća i da je hteo sa te lokacije da ih pomeri još sredinom decembra, ali da ga u tome sprečavaju dve osobe iz Beške i to po nalogu, kako tvrdi, narodnog poslanika Marijana Rističevića.

Euronews

Rističević je za Euronews Srbija demantovao ove navode i naglasio da Plavšića uopšte i ne poznaje. Sa druge strane predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da će JP "Vojvodinašume" danas uputiti skelu na Krčedinsku Adu kako bi zbrinuli zarobljene životinje. 

Tanjug AP/Darko Vojinović

 

U pomoć je juče pritekla i vatrogasno-spasilačka brigada iz Novog Sada koja je životinjama dostavila hranu. Dostavljene su bale sena, slame i ostala hrana. 

"Životinje su u teškom stanju"

Milenko Plavšić, stočar iz Kovilja, rekao je juče za Euronews Srbija da su životinje u teškom stanju, da strahuje da će uginuti bez hrane i na hladnoći.

Tanjug AP/Darko Vojinović

 

"Eto, došao je veliki vodostaj. Životinje su u teškom stanju. Nema pašnjaka, sve je pod vodom. Čak imam i slikano dva tri komada uginuća, biće tu i više sigurno. Ja, u suštini, ne mogu da dobijem da isteram moje životinje. Moje životinje koje sam ja othranio ... Strahujem što će goveda pocrkati tu. Nemaju hrane i hladno je ", kaže Plavšić.

U pomoć su čamcima juče pritekli vatrogasci- spasioci. Pomogli su stočaru da prebaci bale sena, slame i ostalu hranu za životinje.

Euronews

 

"Dobili smo obaveštenje da je ugrožena stoka na Krčedinskoj Adi. Mi smo izvršili aktivizaciju specijalističkog tima za spašavanje na vodi. Ovde smo zajedno sa gospodinom Plavšićem pristupili ubacivanju bala slame i sena", rekao je Branislav Gavrilović, vatrogasno-spasilačka brigada Novi Sad.

Oči uprte u Vojsku Srbije

Polovinu bala sena ostavljena je konjima, a druga polovina raspoređena je kravama. Vlasnici kažu da su krave u prilično lošem stanju. To im je bilo prvi put, posle dužeg vremena, da imaju normalan obrok. Među kravama ima i teladi. Životinje su sigurno četiri-pet dana bile bez hrane.

Euronews

 

Stočari kažu da je za njih i njihovu stoku jedini spas Vojska Srbija, koja bi mogla da postavi skelu i tako da evakuišu stoku.

"Ideja je kad bi moglo naša Vojska Srbije da mi pomogne. Tu iz Novog Sada da sa skelom evakuišemo životinje, to je jedini spas ... ", naveo je Milenko Plavšić za Euronews Srbija.

 

Komentari (0)

Srbija