Aktuelno iz kulture

Baletska tehno odiseja "Sirenin klub": Nemački Berlin Ballet Company uz muziku Marka Nastića na sceni Dorćol Platza

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/04/2024

-

14:43

Baletska tehno odiseja "Sirenin klub": Nemački Berlin Ballet Company uz muziku Marka Nastića na sceni Dorćol Platza
Promo - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Sve je počelo 2018. godine kada su Aleksandar Abdukarimov, Aršak Galumjan i Oleksandr Špak spojili svoja iskustva baleta iz Staatsballett Berlina. Tokom šest dinamičnih godina, sarađujući sa baletskim kućama i umetnicima širom sveta, učestvovali su u mnogim uzbudljivim projektima. Tokom 2023. godine predstavili su sopstveni baletski ansambl pod nazivom Berlin Ballet Company i postavili sebi izazov i cilj da granice klasičnog baleta pomere izvan uobičajenog.

Jedna od ideja bila je da se niz baletskih pokreta odvija usred publike, i da visoku umetnost izvedu iz etabliranih pozorišta pred sve ljude koji su otvoreni za novo i za neobično.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dorcol Platz (@dorcolplatz)

 

A onda su upoznali Marka Nastića i sledeći korak u ovoj uzbudljivoj pustolovini je počeo sudarom dva kontrastna sveta – klasičnog baleta i pulsirajuće atmosfere noćnog kluba.

Dva koreografa, Aršak Galumjan i Aleksandar Abdukarimov, krenuli su u ovu umetničku avanturu sa velikom radoznalošću i entuzijazmom. Prvi put su odlučili da pokušaju ovakvu mešavinu stilova i, štaviše, bili su spremni da menjaju sigurnost pozornice za stapanje sa masom, a posebno ih je u svemu tome inspirisao talenat i želja za eksperimentisanjem di-džeja Marka Nastića.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dorcol Platz (@dorcolplatz)

 

Za svetsku premijeru baletske tehno odiseje "Sirenin klub" tražili su savršeno mesto, mesto gde se balet obično ne izvodi, i mesto na kojem mogućnosti tehnike plesa mogu da istražuju do krajnjih granica, kako bi otkrili nove aspekte ove umetnosti.

Promo/Braca Nadeždić

Marko Nastić

"Za nas, Dorćol Platz ima poseban značaj, jer simbolizuje našu umetničku viziju: Mesto bujne supkulture gde najrazličitiji ljudi mogu da se sastanu i slobodno izražavaju svoju kreativnost. Posebno kao Berlineri, osećamo da smo veoma povezani sa ovim mestom, a njegova vibrirajuća energija i nekonvencionalnost ključni su faktor i naše umetničke kuće. Iz tog razloga, sa zadovoljstvom ćemo ovu produkciju predstaviti i u Berlinu ubrzo nakon svetske premijere u Beogradu", kažu osnivači Berlin Ballet Company.

Svetska premijera baletske tehno odiseje "Sirenin klub", u izvođenju Berlin Ballet Company i uz uživo izvođenje muzike Marka Nastića, zakazana je za 10. i 11. maj, na Dorćol Platzu.

Komentari (0)

Kultura