Evropa

RAT U UKRAJINI Slavlje u Hersonu drugi dan zaredom, Zelenski: U Donjecku je pravi pakao

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/11/2022

-

09:02

RAT U UKRAJINI Slavlje u Hersonu drugi dan zaredom, Zelenski: U Donjecku je pravi pakao
RAT U UKRAJINI Slavlje u Hersonu drugi dan zaredom, Zelenski: U Donjecku je pravi pakao - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

U toku je 261. dan rata u Ukrajini. Ukrajinci su juče slavili nakon što su njihove trupe ušle u Herson i povratile je kontrolu nad tim gradom, koji je malo nakon početka invazije Moskva okupirala. Ipak, povratak stanovništva neće biti brz jer nadležni upozoravaju na brojne mine koje su ostale nakon povlačenja ruske vojske. Istovremeno, u strahu da bi neprijateljske jedinice mogle doći i iz Belorusije, Ukrajina je objavila da su u toku radovi na izgradnji zida na granici te zemlje s Belorusijom. 

Ključni događaji

  • Zelenski: U Donjecku je pravi pakao
  • Ukrajinska vojska potpuno ušla u Herson
  • Slavlje u Hersonu drugi dan zaredom
  • Policijski čas u Hersonu, zabranjen ulaz i izlaz iz grada
  • U Herosnu uništena infrastruktura, nema vode ni struje
  • Upozorenja o vazdušnim napadima u tri ukrajinska regiona
  • Gutereš: Važno je pokrenuti dijalog o miru u Ukrajini
  • Moskva zabranila ulazak za 200 osoba iz SAD
  • Napreduje gradnja zida na granici Ukrajine i Belorusije
  • Rusija i UN ragovarali o pritužbama Moskve na izvoz žita
  • Snimljena nova oštećenja na brani Nova Kahovka

    Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

 Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

22.56 Zelenski: U Donjecku je pravi pakao

Ukrajina je uspela da uspešno sprovede operacije u Hersonu i drugde delimično zbog toga što je regija Donjeck pružila snažan otpor ponovljenim ruskim napadima. Onde je pravi pakao, svaki dan vode se krvave bitke", rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u večernjem obraćanju..

"Naše jedinice se brane hrabro - trpe užasan pritisak okupatora, čuvaju naše odbrambene linije. Zahvaljujući jakoj obrani u Donjeckoj regiji, možemo izvoditi ofenzivne operacije na drugim frontovima", rekao je.

 

 

21.56 Policijski čas u Hersonu, zabranjen ulaz i izlaz iz grada

Ukrajinske vlasti uvele su danas policijski čas u Hersonu i zabranile ulazak i izlazak iz grada zbog uklanjanja mina, saopštio je šef regionalne vojne uprave Jaroslav Januševič. Januševič je u snimku, objavljenom na Telegramu, naveo da je policijski čas uveden od 17 časova i da će biti na snazi do sutra u osam sati ujutru po lokalnom vremenu. On je dodao da će biti ograničeni ulazak i izlazak iz grada kako bi se osigurao proces deminiranja.

20.25 Kako danas izgleda Herson? Grad pun euforije svestan da je pred njim dug put do obnove

Ruske snage uništile su ključnu infrastrukturu u Hersonu pre nego što su se povukle iz tog grada, izjavio je danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Kako je precizirao, uništene su komunikacione mreže, sistem za vodosnabdevanje, grejanje i električnu energiju. Zelenski je dodao da su lokalne vlasti započele "stabilizaciju grada", a kako izgleda Herson danas, i koliko će biti neophodno truda da se potpuno obnovi, protčitajte u posebnom tekstu.

18.17 Upozorenja o vazdušnim napadima u tri ukrajinska regiona

Upozorenja o vazdušnim napadima ponovo su danas izdata u tri ukrajinska regiona, kao i u oblastima koje kontroliše Ukrajina u Hersonu i Zaporožju, navela je ukrajinska služba za upozorenja. Sirene za vazdušni napad oglasile su se u Dnjepropetrovskoj, Poltavskoj i Harkovskoj oblasti.

18.07 Blinken: Ukrajina će odlučiti o vremenu i sadržaju pregovora sa Rusijom

Ukrajina će odlučiti o vremenu i sadržaju pregovaračkog okvira sa Rusijom, navodi se u transkriptu današnjeg sastanka američkog državnog sekretara Entonija Blinkena sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom u Pnom Penu. Tokom sastanka, Blinken i Kuleba su ponovo potvrdili i važnost obnavljanja sporazuma koji Ukrajini omogućava izvoz žitarica preko Crnog mora, pre nego što on istekne naredne subote.

17.55 Slavlje u Hersonu drugi dan zaredom

U oslobođenom Herosnu drugi dan zaredom traje slavlje, o čemu svedoče snimci i fotografije iz tog grada na društvenim mrežama. 

U oslobođenom Hersonu počele su s radom gradska i regionalna vojna uprava, kao i Služba bezbednosti Ukrajine i policija, rekao je Jaroslav Januševič, načelnik vojne uprave Hersonske oblasti.

 

 

Nacionalni TV i radio programi ponovno su počeli da se emituju u gradu, a savetnik gradonačelnika Hersona rekao je da su humanitarna pomoć i zalihe počele da pristižu iz susedne regije Mikolajiv

Društvenim mrežama se šire snimci slavlja u ovom gradu.

 

 

Građani slave uprkos tome što je Roman Holovnja, savetnik u Vladi Ukrajine, rekao je da je situacija u Hersonu „humanitarna katastrofa“, prenosi Euronews. Preostali stanovnici ostali su bez vode, lekova i hrane, rekao je on. Esencijalni proizvodi poput hleba takođe su nedostajali zbog nestanka struje. „Okupatori i kolaboracionisti su učinili sve što je bilo moguće kako bi ti ljudi koji su ostali u gradu što više patili u tim danima, nedeljama, mesecima čekanja“ na dolazak ukrajinskih snaga, rekao je Holovnja i dodao da "snabdevanje vodom praktično ne postoji."

 

 

17.51 Kuleba se Blinkenu zahvalio na pomoći SAD

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba izjavio je danas da se sastao sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, kome se zahvalio na vojnoj pomoći koju SAD šalju Ukrajini.

"Naglasio sam da smo, kada vidimo stanovnike Hersona kako sa suzama radosnicama pozdravljaju svoje oslobodioce, zahvalni i SAD i američkom narodu na podršci", napisao je Kuleba na Tviteru. On je dodao i da se zahvalio SAD na odlukama da pošalju Ukrajini više napredne vojne opreme.

 

 

16.11 Gutereš: Važno je pokrenuti dijalog o miru u Ukrajini

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je danas da je važno stvoriti uslove za pokretanje dijaloga o miru u Ukrajini.

"Veoma je važno da stvorimo uslove za ponovno uspostavljanje dijaloga i da počnemo da gledamo u budućnost u kojoj će prevladati mir", rekao je on na konferenciji za novinare na marginama 12. samita ASEAN-UN u Kambodži, preneo je Rojters.

Generalni sekretar UN je kazao da bilo koja vrsta mira treba da se zasniva na vrednostima Povelje UN i međunarodnog prava.

14.10 Britanski ministar: Još jedan strateški neuspeh Rusije

Britanski ministar odbrane Ben Volas izjavio je da je rusko povlačenje iz grada Hersona "još jedan strateški neuspeh" Moskve.

"U februaru Rusija nije uspela da ostvari nijedan od svojih glavnih ciljeva osim zauzimanja Hersona. Sad kad su i Herson predali Ukrajincima, obični Rusi se sigurno pitaju čemu sve to, rekao je Volas, prenose britanski mediji. On je dodao i da je Rusija "pretrpela velike gubitke zbog ilegalne invazije na Ukrajinu", dodavši da je postigla jedino "poniženje i međunarodnu izolaciju".

13.30 Medvedev: Rusija štiti svoje građane i vraća svoje zemlje

Rusija gradi ravnopravan svetski poredak za budućnost i sama se bori protiv Zapada, istovremeno štiteći svoje građane i vraćajući svoje zemlje, izjavio je danas zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

"Rusija je ta koja štiti svoje građane", napisao je on na svom Telegram kanalu, preneo je TASS.

12.55 Britanci: Ruska vojska se povlačila iz Hersona od 22. oktobra

Ministarstvo odbrane Velike Britanije u najnovijem obaveštajnom izveštaju o situaciji u Ukrajini navodi da su ruske trupe najverovatnije počele da se povlače iz Hersona 22. oktobra sa civilima i da je vrlo verovatno da je ruska vojska u povlačenju u toj oblasti uništila više mostova na Dnjepru.

"U petak, rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je njihovo povlačenje iz Hersona završeno. Ruske snage su, tokom povlačenja, najverovatnije uništile kopnene i železničke mostove preko reke Dnjepar. Završetak povlačenja dogodio se samo dva dana nakon što je rusko ministarstvo najavilo povlačenje, ali je verovatnije da je povlačenje počelo 22. oktobra, kada je proruska administracija u Hersonu apelovala na civile da napuste grad. Postoji realna mogućnost da se ruska vojska, preobučena u civile, evakuisala iz Hersona prethodnih nedelja", navelo je britansko ministarstvo, prenosi "Gardijan".

11.40 Delovi Ukrajine vanredno ostaju bez struje zbog ostećenja

Osam ukrajinskih regiona, među kojima je i Kijev, bili su prinuđeni da pređu sa redovnih na vanredna iskljčenja struje zbog novih oštećenja energetskog sistema, saopštila je danas ukrajinska elektrodistrubicija "Ukrenergo".

"Trenutno su hitna isključenja potrošača dodatno primenjena u Kijevu, Kijevu, Černigovu, Čerkasiju, Sumskoj, Žitomirskoj, Harkovskoj, Poltavskoj oblasti. Ovo je privremeni prinudni korak za balansiranje energetskog sistema", navodi se na Telegram kanalu "Ukrenerga", prenosi RIA Novosti.

11.05 SAD: Zelenski treba da odredi uslove mirovnih pregovora

Sjedinjene Američke Države očekuju da pregovori o Ukrajini počnu u nekom trenutku, ali i veruju da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski taj koji bi trebalo da odredi uslove za bilo kakve mirovne pregovore, rekla je danas stalna predstavnica SAD u NATO DŽulijan Smit, dodajući da je "Moskva može sutra da zaustavi konflikt, ukoliko želi".

"Nadamo se, biće pregovora u nekom trenutku. Naš predsednik DŽozef Bajden je nedavno rekao da ovaj rat treba da se završi sporazumom, ali želimo da sve to bude u rukama Zelenskog. On treba da odredi uslove za pregovarački sto, u šta ulazi poštovanje međunarodno priznatih granica i preuzimanje odgovornosti za akcije ruske strane", rekla je Smit za italijanski list "Korijere dela sera".

9.50 Rusi napustili Herson, pa Geničesk proglasili administrativnim centrom oblasti

Administrativna prestonica pripojene ukrajinske Hersonske oblasti privremeno će biti grad Geničesk, saopštile su tamošnje proruske vlasti, posle povlačenja ruske vojske iz Hersona, na levu obalu Dnjepra. "Danas je Geničesk, gde se nalaze sve ključne vladine agencije, privremena administrativna prestonica Hersonske oblasti“, rekao je predstavnik lokalnih vlasti Aleksandar Fomin, prenosi TASS.

9.40 Satelitski snimci pokazali razmere oštećenja mosta u Hersonu

Novi satelitski snimci pogođenog Antonovskog mosta, vitalnog prelaza koji povezuje grad Herson na jugu Ukrajine i istočnu obalu Dnjepra, na koju su se povukle ruske snage, pokazuju da su delovi mosta potpuno nestali, prenosi Gardijan. Ukrajinci tvrde da su most uništile ruske snage pri povlačenju kako bi usporile ukrajinsko napredovanje.

Antonovski most je posebno važan jer je sledeći drumski most preko Dnjepra udaljen oko 70 kilometara. Most se nalazi blizu brane Nova Kahovka i istoimene elektrane. Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu naložio je 9. novembra komandantu ruske vojske u Ukrajini generalu Sergeju Surovikinu da započne povlačenje trupa sa desne na levu obalu Dnjepra iz pravca Hersona.

9.30 Kuleba: Moskva igra "igru gladi" sa svetom

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba optužio je danas Moskvu da igra "igru gladi" sa svetom tako što zadržava isporuke ukrajinskog žita i ostalih poljoprivrednih dobara iz crnomorskih luka. Kuleba je na marginama samita ASEAN-a u Kambodži podsetio da sporazum o izvozu ukrajinskih žitarica i veštačkog đubriva ističe 19. novembra, i da svet treba da pritisne Rusiju da se ne protivi produžetku sporazuma, dodajući da su ukrajinski proizvodi ključni za Afriku i Aziju, preneo je AP.

Kuleba je, takođe, optužio ruske inspektore za "tihu sabotažu" tvrdeći da oni namerno odugovlače da propuste neke pošiljke.

9.00 Zelenski: Nismo započeli ovaj rat, ali moramo da nastavimo borbu

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski i njegova supruga Olena dali su intervju CNN-u u kojem je kazao da Ukrajina nije započela ovaj rat, ali da je ukrajinsko društvo pokazalo da je spremno za izazove. "Moramo da nastavimo borbu", rekao je on. Kako se navodi da Telegram kanalu, govorili su o otpornosti Ukrajinaca, deokupaciji Hersona, zaštiti neba, potrebnoj količini naoružanja i bezbednosnim garancijama zemalja NATO-a.

7.55 Moskva zabranila ulazak za 200 osoba iz SAD među kojima su Bajdenova sestra i braća

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je zabranilo ulazak za 200 osoba koje poseduju američko državljanstvo, uključujući sestru i dva brata predsednika SAD Džoa Bajdena, kao odgovor na nove američke sankcije. Na listi su Valeri Bajden Ovens, Džejms Brajan Bajden, Fransis Vilijam Bajden, kao i sekretarka za medije Bele kuće Karin Žan Pjer.

7.30 Maksar: Značajna nova oštećenja na brani Nova Kahovka

Značajna nova šteta na velikoj brani Nova Kahovka na jugu Ukrajine može se videti nakon povlačenja Rusije iz obližnjeg grada Hersona, saopštila je američka kompanija za satelitske snimke Maksar. Maksar je naveo da slike koje su danas napravljene pokazuju da je oštećeno i nekoliko mostova na reci Dnjepar, preneo je Rojters.

Tanjug/Maxar Technologies via AP

 

7.05  Zelenski: Slavlje u Hersonu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je na svom Telegram kanalu objavio snimak slavlja u Hersonu. On je potom u novoj objavi rekao da je ovo "istorijski dan" i da ljudi u južnom gradu "nikada nisu izgubili nadu". "Nikada nisu odustali od Ukrajine. Nada za Ukrajinu je uvek opravdana - a Ukrajina uvek vraća svoje."

Komentari (2)

Bane

12.11.2022 14:05

Ništa više im ne ide u prilog Rusofilima i Putinofilima i Sovijetima. Nekako svet ide protiv nih. Verovatno tako treba jer zaslužuju da pate.

Јесте

12.11.2022 18:13

@Bane - Да је ово 1992 а не 2022

Evropa