Evropa

RAT U UKRAJINI Ruski ambasador u SAD: Vežbe upotrebe nuklearnog oružja iznuđen odgovor na zapadnu retoriku

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC, Guardian, Tanjug

07/05/2024

-

09:16

RAT U UKRAJINI Ruski ambasador u SAD: Vežbe upotrebe nuklearnog oružja iznuđen odgovor na zapadnu retoriku
RAT U UKRAJINI Ruski ambasador u SAD: Vežbe upotrebe nuklearnog oružja iznuđen odgovor na zapadnu retoriku - Copyright EPA-EFE/PAVLO PAKHOMENKO/AP/Efrem Lukatsky/Russian Defense Ministry Press Service

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini ušao je u 803. dan. Dok traju borbe širom fronta, Rusija je najavila vojne vežbe koje uključuju i taktičko nuklearno naoružanje što Kijev vidi kao nuklearnu ucenu. Manevri će biti održani u bliskoj budućnosti i uključiće i avijaciju i mornaricu. Dodaje se da je to odgovor na "provokativne izjave i pretnje pojedinih zapadnih zvaničnika" protiv Rusije, pre svih Francuske, Britanije i Sjedinjenih Država. Za danas u podne po moskovskom vremenu zakazanan je i inauguracija Vladimira Putina.

Ključni događaji:

  • Rusija planira nukelarne vojne vežbe
  • Putin: Morali smo vojnom silom da branimo ljude u Donbasu
  • Si: Kina podržava mirovnu konferenciju koju bi odobrile i Rusija i Ukrajina
  • Danas inauaguracija predsednika Rusije Vladimira Putina

Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini pratite u našem LIVE blogu

18.38 Rusija: Dvomesečni istražni zatvor za novinarku zbog ''podrške terorizmu''

Sud u Moskvi odredio je danas ruskoj novinarki Nadeždi Kevorkovoj istražni zatvor u trajanju od dva meseca zbog sumnje da je ''podržavala terorizam'', potvrdio je njen sin.

Ona je privedena u ponedeljak nakon pretresa stana u kojem živi, a njen sin, Vasilij Polonski, takođe novinar, objavio je na svom Telegram kanalu da će njen pritvor trajati do 6. jula, preneo je Rojters.

Advokat Kevorkove, Kaloj Akilgov, rekao je da je novinarka uhapšena zbog objave na Telegram kanalu o talibanima koje je Rusija označila kao terorističku organizaciju.

15.24 Ukrajina pregleda ostatke severnokorejskih raketa koje je koristila Rusija

Tim ukrajinskog državnog tužilaštva pregledao je ostatke 21 od ukupno 50 severnokorejskih balističkih raketa koje je Rusija lansirala u periodu između kraja decembra 2023. i kraja februara 2024. godine, nastojeći da procene pretnju od vojne saradnje Moskve i Pjongjanga, saopštili su danas ukrajinski zvaničnici. Kancelarija ukrajinskog državnog tužioca Andrija Kostina saopštila je da se može zaključiti da je stopa neuspešnosti severnokorejskog naoružanja visoka.

"Otprilike polovina severnokorejskih projektila je skrenula sa programirane putanje i eksplodirala u vazduhu. U takvim slučajevima ostaci projektila nisu pronađeni", navodi se u pisanim odgovorima Kostinove kancelarije dostavljene agenciji Rojters.

15.10 Tusk i fon der Lajen pozivaju Evropu da poveća troškove odbrane

Poljski premijer Donald Tusk i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozvali su danas zemlje EU da troše više na sopstvenu odbranu zbog bezbednosnih pretnji koje su posledica ruskog rata u Ukrajini.

"Veliki i dobro utrošeni novac na evropsku bezbednost će odgurnuti rat od evropskih granica na duže vreme, možda i trajno. Da je Evropa bila bolje pripremljena, da su Evropa i evropski lideri imali dovoljno vizije pre mnogo godina... Rusija se možda ne bi usudila da napadne našeg prijatelja Ukrajinu", rekao je Tusk na Evropskom ekonomskom kongresu u gradu Katovice na jugu Poljske.

AP Photo/Omar Havana

 

Tusk je podvukao da Evropa može i mora da izbegne sukob koji poslednjih godina raste, posebno posle ruske invazije na Ukrajinu. Da bi to uradila, mora svoj ekonomski uspeh pretvoriti u bolju odbrambenu sposobnost.

"Mi u Poljskoj ne samo da to dobro razumemo, već smo sve spremniji", rekao je on i dodao da će dalji razvoj odbrane Evrope zahtevati ogromna finansijska sredstva.

Tusk je danas pozvao EU da izdvoji najmanje 100 milijardi evra za zajedničku odbranu, prenosi poljska televizija World. Fon der Lajen je takođe pozvala Evropu da "troši više na odbranu, da troši bolje i troši evropski" i ukazala na potrebu ulaganja u evropsku odbrambenu industriju.

Tanjug/AP/Geert Vanden Wijngaert

 

"Odbrana Evrope je zadatak cele Evrope. Ne može biti stvarne bezbednosti bez jake ekonomije…Potreban nam je uspešan evropski odbrambeni sektor da bismo otvorili radna mesta. I zato ću, ako budem ponovo na funkciji predsednika Evropske komisije, predložiti niz odbrambenih projekata od zajedničkog evropskog interesa", rekla je predsednica EK.

14.44 Borelj: EU nastavlja da podržava Ukrajinu

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Đozep Borelj izjavo je, uoči sastanka ministara spoljnih poslova o situaciji u Gazi, da EU mora da nastavi da podržava Ukrajinu i da će se danas odlučivati kako će biti upotrebljeno 50 milijardi evra za pomoć toj zemlji.

14.25 Moldavija neće ometati dotok gasa kroz Pridnjestrovlje

Moldavija neće ometati isporuku ruskog gasa kroz svoj region Pridnjestrovlja nakon što ugovor o tranzitu sa Ukrajinom istekne ove godine, izjavio je danas moldavski ministar energetike Viktor Parlicov. ''Nećemo ometati snabdevanje regiona ruskim gasom. Verujemo da zajedno sa Ukrajinom možemo da pronađemo način da stvari u regionu Pridnjestrovlja budu mirne", rekao je on, prenosi Reuters.

On je dodao da će kompanije i preduzeća u Pridnjestrovlju ''propasti'' ako prestane dotok gasa. ''Ne želimo da dignemo stvari u vazduh'', rekao je Parlicov.

Euronews.com

 

Kijev ne planira da produži sporazum o transportu ruskog gasa u Evropu preko Ukrajine koji ističe krajem 2024. godine, što znači da bi snabdevanje Pridnjestrovlja takođe moglo da prestane.

Reuters navodi da se Moldavija u prošlosti oslanjala gotovo isključivo na ruski gas, koji je stizao u okviru sporazuma sa Gaspromom, ali od početka rata u Ukrajini nastoji da nabavlja gas i od drugih snabdevača gasom.

14.14 Jedan ubijen, četiri ranjena u ruskom granatiranju Sumske oblasti

U ruskom granatiranju severoistočne ukrajinske oblasti Sumi jedna osoba je poginula, a četiri, među kojima dvoje dece, su ranjene, saopštila je policija Sumske oblasti. "U protekla 24 sata ruske trupe su otvorile vatru na teritoriju regiona. Ukupno su zabeležena 224 udara. U granatiranju je poginula jedna osoba, a ranjeno dvoje maloletne dece i dvoje odraslih", navodi se u saopštenju policije na Telegram kanalu.

U napadu je oštećeno 10 privatnih kuća, šest stambenih zgrada, osam vozila, kao i dve upravne zgrade, energetska i kritična infrastruktura, imovina preduzeća, radnja i magacin. Pored toga, uništen je hangar jedne kompanije i zapaljen je rezervoar za gorivo, navodi se u saopštenju.

13.25 Rjabkov: Rusija i SAD imaju minimalan dijalog o strateškoj stabilnosti

Rusija i Sjedinjene Američke Države sporadično razgovaraju o strateškoj stabilnosti, izjavio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

"Imamo minimalan dijalog sa Sjedinjenim Državama uopšte, posebno po pitanju strateške stabilnosti. Periodično razmenjujemo mišljenja o fragmentarnim aspektima", rekao je zamenik ministra za Prvi kanal nacionalne televizije, prenosi TASS.

Prema njegovim rečima, razgovori su isključivo na tehničkom nivou, uglavnom preko kanala ambasade. "Nije kao što je nekada bilo", dodao je Rjabkov.

09.14 Antonov: Vežbe upotrebe nuklearnog oružja iznuđen odgovor na zapadnu retoriku

Predstojeće vežbe upotrebe nuklearnog oružja u Rusiji su iznuđen odgovor na zapadnu retoriku, izjavio je ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov.

"Ovo je iznuđena mera kao odgovor na arogantnu i agresivnu politiku kolektivnog Zapada, koja stvara neprihvatljive bezbednosne pretnje za Rusiju i njene građane", istakao je Antonov, a prenose RIA Novosti.

On je dodao da Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici isporučuju Ukrajini sve smrtonosnije oružje kojim ukrajinske snage mogu da izvode udare na rusku teritoriju.

Generalštab oružanih snaga Rusije počeo je pripreme za vežbe upotrebe nestrateškog nuklearnog naoružanja, saopštilo je u ponedeljak Ministarstvo odbrane Rusije. Manevri će biti održani u bliskoj budućnosti i uključiće i avijaciju i mornaricu.

08.50 Si: Kina podržava mirovnu konferenciju koju bi odobrile i Rusija i Ukrajina

Kina će podržati svaku mirovnu konferenciju o Ukrajini koju odobre i Moskva i Kijev, izjavio je u Parizu kineski predsednik Si Đinping.

"Pozivamo sve strane da nastave dijalog, da izgrade međusobno poverenje. Podržavamo ideju održavanja međunarodne mirovne konferencije koju bi odobrile obe strane, i Rusija i Ukrajina, i kojoj bi prisustvovale sve strane, kako bi se razgovaralao o svim mirovnim inicijativama", rekao je Si na konferenciji za novinare nakon sastanka sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom.

Konferencija o takozvanoj ukrajinskoj "formuli mira" biće održana u Švajcarskoj, pri čemu je ruska ambasada u toj zemlji potvrdila da "švajcarske vlasti nisu poslale Rusiji poziv za konferenciju".

Tanjug AP/Ng Han Guan, Pool, File

 

07.39 Dvostruki šampion Evrope u dizanju tegova poginuo u Ukrajini

Ukrajinski Savez dizača tegova saopštio je da je olimpijski dizač tegova Oleksandar Pelešenko poginuo u ratu. "Sa velikom zalošću vas obaveštavamo da je danas srce nagrađivanog ukrajinskog sportiste, dvostrukog šampiona Evrope u dizanju tegova, Oleksandra Pelešenka prestalo da kuca. Izražavamo najdublje saučešće njegovoj porodici i svakome ko je poznavao Oleksandra", piše u saopštenju Saveza na društvenoj mreži Instagram.

Pelešenko je osvojio četvrto mesto u dizanju tegova na Olimpijskim igrama 2016. godine, a olimpijski sportista Vladislav Geraskevič je naveo da je oko 450 ukrajinskih profesionalnih sportista umrlo do sad u ratu, piše Guradian.

X/Vladyslav Heraskevych OLY

 

07.13 Danas inauguracija Vladimira Putina

Inauguracija Vladimira Putina biće održana 7. maja u podne po moskovskom vremenu. Ambasadori Evropske unije (EU) i Sjedinjenih Država u Moskvi neće prisustvovati ceremoniji.

Portparol EU Peter Stano rekao je da je ta odluka u skladu sa stavom većine zemalja članica bloka. "Naš ambasador neće prisustvovati, većina država članica neće prisustvovati", rekao je Stano, prenosi Reuters.

Portparol Stejt departmenta Metju Miler izjavio je da inauguraciji ruskog predsednika neće prisustvovati ni američki ambasador u Moskvi.

Komentari (0)

Evropa