Evropa

Ključa u Tblisiju: Osnivačl dobrotvornih organizacija u strahu od zakona o stranim agentima

Komentari

Autor: Tanjug

03/05/2024

-

19:36

Ključa u Tblisiju: Osnivačl dobrotvornih organizacija u strahu od zakona o stranim agentima
Ključa u Tblisiju: Osnivačl dobrotvornih organizacija u strahu od zakona o stranim agentima - Copyright Tanjug AP/Zurab Tsertsvadze

veličina teksta

Aa Aa

Marijam Cercvadze, jedna od osnivača dobrotvorne organizacije za životinje u gruzijskoj prestonici Tbilisiju, spavala je samo tri ili četiri sata noću u poslednjih nekoliko nedelja, ali kaže da je puna energije.

Cercvadze se pridružila hiljadama Gruzijaca u noćnim protestima u centru Tbilisija koji izražavaju protivljenje vladinom zakonu o "stranim agentima", koji kritičari osuđuju kao autoritaran i inspirisan Kremljom, preneo je Reuters.

Nacrt zakona, koji je parlament usvojio u drugom od tri čitanja u sredu, zahtevaće od organizacija koje dobijaju više od 20 odsto sredstava iz inostranstva da se registruju kao agenti na koje se utiče iz inostranstva.

Cercvadze je direktno zainteresovana da li će zakon biti usvojen.

Ona je jedna od osnivača organizacije za zaštitu životinja pod nazivom "Animal project", koja pruža podršku psima i mačkama lutalicama u Tbilisiju.

Organizacija je dobila sredstva od zapadnih donatora i nastoji da poveća podršku iz inostranstva. Ona se plaši da bi zakon potkopao njen rad.

Gruzijski parlament usvojio je u sredu u drugom čitanju predloga zakona "O transparentnosti stranog uticaja", kojem su se protivili predsednica Salome Zurabičvili, opozicija i zapadne diplomate, koji ga vide kao prepreku za integraciju Gruzije u Evropsku uniju.

Tanjug AP/Zurab Tsertsvadze

 

Lideri vladajuće partije Gruzijski san tvrde da je zakon potreban da bi zapadno finansiranje nekih nevladinih organizacija postalo transparentno, jer se, kako navode, u nekim slučajevima zapadni novac koristi za planiranje revolucija u zemlji.

Ranije je gruzijski premijer Irakli Kobahidze više puta govorio o dva pokušaja organizovanja revolucija u Gruziji preko nevladinih organizacija koje finansiraju strane grupe.

Prema rečima gruzijskog premijera, tokom parlamentarnih izbora 2020. godine, jedna od organizacija je falsifikovala rezultate ručnog prebrojavanja glasova i optužila Centralnu izbornu komisiju za netačne podatke, koje je opozicija kasnije iskoristila po unapred planiranom scenariju da pokušaju da izvedu revoluciju 2021.

Kako tvrdi, nevladine organizacije su 2022, nakon što Evropska unija nije dala Gruziji status kandidata za članstvo u EU, pozvale vladu na ostavku, što je bio pokušaj revolucionarnog scenarija sa njihove strane.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa