Evropa

Ruski otpravnik poslova u Nemačkoj: Berbok greši, nismo mi izveli sajber napad

Komentari

Autor: Tanjug

03/05/2024

-

18:10

Ruski otpravnik poslova u Nemačkoj: Berbok greši, nismo mi izveli sajber napad
Ruski otpravnik poslova u Nemačkoj: Berbok greši, nismo mi izveli sajber napad - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ruski otpravnik poslova u Nemačkoj, koji je danas pozvan na razgovor u nemačko Ministarstvo spoljnih poslova zbog navodnog ruskog sajber napada na centralnu kancelariju nemačke Socijaldemokratske partije (SPD) prošle godine, odlučno je odbacio te optužbe kao neosnovane, navodi se u saopštenju ruske ambasade u Berlinu.

"Ruski otpravnik poslova u Nemačkoj pozvan je 3. maja 2024. u nemačko Ministarstvo spoljnih poslova, gde je protestovao u vezi sa navodno dokazanim sajber napadom hakerske grupe ART 28 pod kontrolom GRU (vojne obaveštajne agencije) na centralnu kancelariju Socijaldemokratske partije Nemačke 2023. godine", saopštila je ambasada, preneo je TASS.

U saopštenju se ističe da je "predstavnik ambasade kategorički odbacio navode o umešanosti ruskih državnih struktura u pomenuti slučaj i aktivnosti grupe ART 28 uopšte kao neosnovane".

"Smatramo potez nemačkog Ministarstva spoljnih poslova kao još jedan neprijateljski korak koji ima za cilj da podstakne antirusko raspoloženje u Nemačkoj koje može dodatno naštetiti rusko nemačkim odnosima", saopštila je ambasada.

Berbok optužila ruske hakere

Kako se navodi, nemačka strana je na sastanku u Ministarstvu spoljnih poslova tvrdila da su navodni "napadi ruskih državnih hakera na Nemačku u sajber prostoru neprihvatljivi, za osudu i mogu imati posledice".

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok izjavila je ranije danas tokom posete Australiji da su ruski državni hakeri napali Nemačku u sajber prostoru.

SPD je u junu 2023. objavio da su imejl nalozi izvršnog direktora SPD prethodno bili meta sajber napada u januaru, preneo je Welt.

Iz stranke je tada saopšteno da je to omogućeno bezbednosnim propustom u softverskoj kompaniji Majkrosoft koji je još uvek bio nepoznat u vreme navodnog napada.

Potparolka SPD je napomenula da postoji mogućnost da je došlo do odliva podataka tokom ruskog napada.

''Danas možemo jasno pripisati ovaj prošlogodišnji napad grupi APT28, koju kontroliše ruska tajna služba GRU. Ovo je potpuno neprihvatljivo i neće proći bez posledica'', poručila je Berbok.

Ko su APT28 ?

Prema podacima nemačke Kancelarije za zaštitu ustava, grupa APT28 je aktivna širom sveta, pre svega u oblasti sajber špijunaže, najmanje od 2004. godine.

U prošlosti je, kako je navela Kancelarija, ova grupa vodila dezinformacione i propagandne kampanje u sajber prostoru i ona je ''među najaktivnijim i najopasnijim sajber akterima na svetu". Nemačka Savezna kancelarija za zaštitu Ustava takođe smatra da je APT28 deo ruske vojne obaveštajne službe GRU, piše ''Welt''.

Navodi se da je grupa okrivljena za veliki sajber napad na Bundestag 2015. i kasnije u SAD za napad na Demokratsku stranku pre predsedničkih izbora 2017. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa