Region

Đokić: Srpska spremna na dogovor s Crnom Gorom u vezi sa Bilećkim jezerom

Komentari

Autor: Tanjug

11/05/2024

-

09:23

Đokić: Srpska spremna na dogovor s Crnom Gorom u vezi sa Bilećkim jezerom
Tanjug/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/Slobodan Miljević - Copyright Tanjug/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/Slobodan Miljević

veličina teksta

Aa Aa

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je danas da je spreman na dogovor sa Crnom Gorom kada su u pitanju akumulacije Bilećkog jezera.

Đokić je u odgovoru crnogorskom kolegi Saši Mujoviću istakao da je u međuvremenu s tim u vezi obavio određene konsultacije sa Elektroprivredom Republike Srpske, preneo je RTCG.

Ministarstvo energetike RS navodi da je pismo ministra Đokića prvi konkretan potez u rešavanju višedecenijskog pitanja (između tri države) statusa Bilećkog jezera.

"Najvažniji korak napravljen je na trilateralnom sastanku ministara održanom u Beogradu na poziv ministarke energetike i rudarstva Republike Srbije Dubravke Đedović Handanović", napominje on.

Istakao je da je na sastanku dogovorena načelna saglasnost da se svim zajedničkim potencijalima pristupa na principima saradnje i međusobnog uvažavanja, u partnerskom odnosu prijateljskih država.

Odmah nakon sastanka u Beogradu, ministar Mujović je uputio poziv ministru Đokiću da se krene u realizaciju dogovorenog, te da je najbolji test upravo Bilećko jezero, prenosi medij.

"Pitanje Bilečkog jezera je test naše sposobnosti da sarađujemo, da sporna pitanja rešavamo dogovorom, uz puno uvažavanje i razumevanje, pa budimo ta politička snaga koja je stvorila črstu osnovu za još tesnije odnose generacija koje dolaze", navodi Mujović.

Hidrolog Slavko Hrvačević je ranije u izjavi za “Vijesti” istakao da Crna Gora ima pravo na deo električne energije iz sistema hidroelektrana na Trebišnjici, iako nije učestvovala u njihovoj izgradnji, jer se deo Bilećkog jezera i njihovog sliva nalazi na teritoriji Crne Gore.

On navodi da su do 1981. godine na hidroenergetskom sistemu Trebišnjice (HES) izgrađene četiri hidroelektrane, a njihova ukupna instalisana snaga je 812 megavati i godišnje prosečno proizvedu preko 2.000 gigavat sati ili dve milijarde kilovat sati.

"Činjenice su da je, formiranjem akumulacije Bilećko jezero, potopljeno 5,08 kvadratnih kilometara teritorije Crne Gore, a od ukupne površine Bilećkog jezera koje iznosi 26,72 kvadratnih kilometara, Crnoj Gori pripada 4,82 kvadratna kilometra", kaže Hrvačević.

Napomenuo je da se slivno područje akumulacije s teritorije Crne Gore procenjeno na između 37 i 45 odsto ukupnog sliva Bilećkog jezera.

"Zapremina akumulacije, koja pripada Crnoj Gori iznosi 23,9 odsto ukupne akumulacije", kazao je Hrvačević.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa