Biznis vesti

Zemlja sa hiperinflacijom pokušava da uvede "zlatni standard": Slamka spasa se zove ZiG

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/05/2024

-

12:23

Zemlja sa hiperinflacijom pokušava da uvede "zlatni standard": Slamka spasa se zove ZiG
Tanjug/AP/Tsvangirayi Mukwazhi - Copyright Tanjug/AP/Tsvangirayi Mukwazhi

veličina teksta

Aa Aa

Oni koji se sećaju hiperinflacije u SR Jugoslaviji od 1992. do 1994. najradije bi zaboravili beskrajno čekanje u redovima za hleb, ulje i druge osnovne namirnice i trku da što pre pretvore i ovako plate u nemačke marke kako ne bi "isparile". Međutim, to je bila posledica inflacije od "samo" oko 313,5 miliona procenata na mesečnom nivou (rekord zabeležen u januaru 1994.), dok je mnogo gora situacija bila u Zimabveu 2008. gde je u novembru zabeležen mesečni rast cena od oko 79,6 milijardi procenata.

Ova afrička država sa katastrofalnom monetarnom istorijom sada po šesti put pokušava da uspostavi stabilnu valutu, nakon što je prethodno štampala denominacije od 100 biliona zimbabveanskih dolara (14 nula). Najnovija ideja je valuta podržana zlatom zvana ZiG (Zimbabwe Gold) koja je 30. aprila počela da cirkuliše u papirnoj formi, dok su elektronske uplate omogućene 5. aprila. 

Za početak fizička lica mogu da podignu do 3.000 ZiG-a sa računa, a pravna do 30.000, dok iza valute stoji od 2,5 tona zlatnih rezervi i oko 100 miliona dolara deviznih rezervi centralne banke. Zvanični kurs u menjačnicama 30. aprila ujutro bio je 14 ZiG-a za jedan američki dolar i za sada je stabilan, prenosi portal New Zimbabwe. Poređenja radi bilo je potrebno oko 322 zimbabveanska dolara za jedan američki

Ovaj eksperiment sa svojevrsnim "zlatnim standardom", dolazi u trenutku kada je mesečna inflacija za april dostigla 57,5 odsto i dok se u zemlji de fakto koriste strane valute poput evra, dolara i južnoafričkog randa za kupovinu svakodnevnih namirnica poput jaja i hleba. Iako se situacija koliko toliko poboljšala od 2008. ekonomska kriza u ovoj izuzetno siromašnoj zemlji ne posustaje, siva ekonomija buja, a trgovci i ugostitelji često umesto kusura često daju kupone za sledeću kupovinu, slatkiše ili druge sitnice.

Istorija monetarnog sunovrata Zimbabvea

Bez ulaženja u jednako haotičnu političku istoriju Zimbabvea, monetarna je počela proglašenjem nezavisnosti 1980. kada je rodezijski dolar zamenjen zimbabveanski (ZWD) u paritetu 1:1. U sledeće dve decenije se količina novca u opticaju drastično povećala, a raznim pogrešnim potezima vlade broj nula na novčanicama je vrtoglavo rastao, sve dok 2006. nije pokušana denominacija pomeranjem za tri decimalna mesta (nove novčanice su vredele hiljadu puta više).

Sledeća "seča nula" desila se samo dve godine kasnije, kada je ukinuto 10 decimala, ali je inflacija toliko divljala da su se cene duplirale u roku od 24 sata. Ubrzo je odštampana famozna novčanica od 100 biliona, a u februaru 2009. izvršena je treća redenominacija uklanjanjem 12 nula, čime je stvoren četvrti po redu zimbabveanski dolar, čija je vrednost bila 0.000000000000000000001 prvobitnog iz 1980.

Brojke su postale toliko astronomske da su se dešavale tehničke greške na računovodstvenim softverima tako da su transakcije u domaćoj valuti postale potpuno nepraktične, pa su 2009. uvedeni evro, američki dolar i južnoafrički rand. Građani su mogli da u banku donesu 35 bilijardi (15 nula) i dobiju jedan dolar, a takođe su se koristile i državne obveznice.

Peti pokušaj je bio RTGS dolar (Real Time Gross Settlement) uveden 2019. kada su na kratko ukinute strane valute, a zvanična stopa na početku je bila 2,5 RTGS dolara za jedan američki. To nije potrajalo i ljudi su nastavili da koriste devize, koje su ponovo morale da budu vraćene. RTGS dolar je do 2024. izgubio oko 80 procenata vrednosti.

Guverner Centralne banke Zimbabvea (RBZ) Džon Mušajavanhu stavio je početni kurs ZiG-a na 13,56 za američki dolar, a naknadni kurs će biti utvrđen na međubankarskim tržištima. Nade za uspeh ZiG-a se za razliku od ranijih propalih valuta polažu u vezivanje za rezerve zlata navodno vredne 185 miliona dolara. 

Skeptična reakcija tržišta

Međutim, tu se javljaju razne praktične prepreke, smatra stručnjak sa Američkog instituta za ekonomska istraživanja Piter Erl. On navodi da je održivost valute zaštićene zlatom, kao što je ZiG, neizvesna s obzirom na ograničeni obim fizičkih rezervi zlata Zimbabvea u odnosu na željeni kurs. 

Takođe, odsustvo usklađenih monetarnih i fiskalnih mera trgovinskih partnera čini novu valutu podložnom fluktuacijama cena zlata. Sivo tržište je takođe od 5. aprila slalo negativne signale, pa je 17. aprila objavljeno da je tamo vrednost, tada digitalnog ZiG-a, opala za 19,7 odsto. Investitori na berzi u prestonici Harareau su takođe cinični, pa su cene akcija pale za čak 99 odsto od trenutka kada je ZiG najavljen.

Komentari (0)

Biznis