Politika

Nakon nekoliko odlaganja sednica GS UN o Srebrenici zakazana za 23. maj

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/05/2024

-

07:48

Nakon nekoliko odlaganja sednica GS UN o Srebrenici zakazana za 23. maj
Nakon nekoliko odlaganja sednica GS UN o Srebrenici zakazana za 23. maj - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sednica Generalne skupštine Ujedinjenih nacija na kojoj će se razmatrati rezolucija o Srebrenici zakazana je za 23. maj.

Nakon nekoliko odlaganja, zakazana je sednica Generalne skupštine Ujedinjenih nacija na kojoj će se razmatrati rezolucija o Srebrenici.

Kako je objavljeno na sajtu GS UN, sednica je zakazana za četvrtak 23. maj. Međutim, posle dva odlaganja, rezolucija je trebalo da se rezolucija danas nađe na dnevnom redu. To se nije desilo pa je izjašnjavanje o tom pitanju pomereno za sledeću nedelju, u četvrtak.

Nastavlja se diplomatska misija Srbije da GS UN ne usvoji rezoluciju u kojoj se zločin u Srebrenici naziva genocidom. Inače, rezolucije GS UN nisu obavezujuće, ali imaju političku težinu i odražavaju stavove članica tog tela o pitanju ili temi u vezi sa kojom su usvojene.

Vlada Republike Srpske SB UN dostavila zaključke Međunarodne komisije o Srebrenici

Kako je Euronews Srbija već pisao, Vlada Republike Srpske je uz 31. izveštaj Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija dostavila i zaključke Međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godine u kojoj je, nakon temeljne istrage, utvrđeno da su ubistva u Srebrenici 1995. godine bila ratni zločin, ali da se nije dogodio, niti pojedinačni zločin genocida, niti genocid uopšte.

Reč je o poglavlju 11 Izveštaja Međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godina.

"Izveštaj je sastavljen na osnovu naučne metodologije od eminentnih stručnjaka svetskog ranga iz svojih oblasti sa prestižnih univerziteta i instituta, na čelu sa izraelskim istoričarem Gideonom Grajfom, koji je profesor na Univerzitetu u Teksasu i jedan od vodećih istraživača Holokausta u svetu, dok su ostali članovi Komisije bili istaknuti akademici iz SAD, Јapana, Australije, Nigerije, Italije, Srbije i Nemačke", saopšteno je iz Vlade Republike Srpske.

U izveštaju je navedeno da je zločin u Srebrenici 1995. godine usledio nakon etničkog čišćenja te regije od muslimanske-bošnjačke vojske, u kojem su na stotine srpske dece, žena i staraca namerno mučene i ubijene.

"Srpski narod doživeo je strašne zločine na ovom području, što je potpuno zanemareno, već postoje namere da se prikaže da su bošnjačke žrtve u Srebrenici jedine žrtve", navodi se.

Ističe se da srebreničku regiju, odnosno Srednje Podrinje, sa istorijskog aspekta nije moguće posmatrati u svetlu događaja iz jula 1995. godine, jer kako se može videti iz izveštaja, sukobi između Srba i muslimana u Srednjem Podrinju započeli su aprila 1992. godine, a početkom maja intenzivirale su se napadačke aktivnosti muslimanskih oružanih snaga na području opštine Srebrenica, koje su započele sistematičnu kampanju etničkog čišćenja srpskih sela u okolini Srebrenice, sa ciljem zauzimanja Bratunca i presecanja Republike Srpske na dva dela.

Kako je opisano u izveštaju, jedno od većih srpskih sela u Srebrenici, Podravanje, napadnuto je 24. septembra, kada je ubijen 31 civil i pripadnik seoskih straža, nekoliko ih je zarobljeno, a selo je spaljeno. Srpsko selo Fakovići u opštini Bratunac, spaljeno je 5. oktobra, a ubijeno je 28 civila i pripadnika seoskih straža, od čega 12 žena.

Više o izveštaju pročitajte OVDE.

Komentari (0)

Srbija