Politika

Dačić: Ne stoje tvrdnje o bilo kakvim opstrukcijama izbornog procesa

Komentari

Autor: Tanjug

14/05/2024

-

23:19

Dačić: Ne stoje tvrdnje o bilo kakvim opstrukcijama izbornog procesa
Dačić: Ne stoje tvrdnje o bilo kakvim opstrukcijama izbornog procesa - Copyright TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE/ bg

veličina teksta

Aa Aa

Ministar unutrašnjih poslova i potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić rekao je danas da je Ministarstvo unutrašnjih poslova radilo i da će raditi po zakonima Srbije i sprovodiće ih u praksi radi zašite ustavno-pravnog sistema Srbije tako da, kako je dodao, ne stoji tvrdnja pojedinih opozicionara da je ono učestvovalo u nezakonitim radnjama u vezi sa opstrukcijom bilo kog izbornog procesa.

"Niko, sem ovlašćenih lica nema pristupa datotekama MUP-a i nije moguće da neko sa strane dođe do informacija o tome, ko je i kada promenio prebivalište ili boravište", rekao je Dačić za RTV, uz napomenu da će usvajanjem Zakona o jedinstvenom biračkom spisku desetine hiljada građana sa pravom glasa ostati bez njega.

Naglasio je da su izmene tog zakona predložile opozicione stranke, nesvesne tog problema, pa je zato u praksi i došlo do obaranja pojedinih izbornih lista za lokalne izbore jer su pojedine liste opštinskih i gradske izbornih komisija prihvatile, a druge nisu, jer je novi zakon stupio na snagu 10. maja.

"Predlagači nisu dovoljno i pažljivo analizirali posledice zakona koje su predložile i onda su se u praksi pojavili slučajevi da pojedici ne mogu da budu kandidati niti će moći da glasaju la lokalnim izborima 2. juna", rekao je Dačić koji je i lider SPS, uz opasku da nema smisla govoriti o bojkotu, kad je vlast prihvatila sve što su tražili.

Odgovarajući na pitanje da li će SPS izgubiti identitet s obzirom na to da se nalazi na koalicionoj listi sa SNS, Dačić je rekao da ta opasnost ne stoji jer imaju sopstvenu politiku o nacionalnim pitanjima koja se poklapa sa koalicionom izbornom listom.

"Mi isto mislimo kada je reč o sankcijama Rusiji, saradnji sa Kinom, evropskom putu, Kosovu i sl. i onda je logično da na izbore idemo jedinstveno", rekao je.

Dačić je rekao da ne pristaje na unapred izgubljene bitke i da je pred Srbijom borba za nacionalne interese i da se u tom smislu, ne treba osvrtati na primedbe pojedinih zapadnih "prijatelja" koji nam spočitavaju saradnju sa Kinom ili Rusijom.

"Ako mogu Makron i Šolc da se zalažu za saradnju sa njima, zašto ne bi mogli i mi", dodao je Dačić.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija