Politika

Kurti se sastao sa ambasadorima zemalja KUINT-a i šefom Kancelarije EU u Prištini, tema članstvo Kosova u SE

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/05/2024

-

16:20

Kurti se sastao sa ambasadorima zemalja KUINT-a i šefom Kancelarije EU u Prištini, tema članstvo Kosova u SE
Kurti se sastao sa ambasadorima zemalja KUINT-a i šefom Kancelarije EU u Prištini, tema članstvo Kosova u SE - Copyright Euronews/Anđelka Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Kosovski premijer Aljbin Kurti, u pratnji prvog zamenika premijera Besnika Bisljimija i zamenika ministarke spoljnih poslova i dijaspore, Krešnik Ahmeti, sastao se danas sa ambasadorima i diplomatskim predstavnicima zemalja KUINT-a i šefom Kancelarije Evropske Unije na Kosovu.

Na sastanku se razgovaralo o aktuelnim dešavanjima i procesu članstva u Savetu Evrope.

Kurti je naglasio da su do sada tri važne instance Saveta Evrope (eminentni pravnici, izvestilac Dora Bakojani i Parlamentarna skupština Saveta Evrope) potvrdile da Kosovo ispunjava standarde i kriterijume da bude punopravna članica ove organizacije. Uslovi i preduslovi za članstvo postavljeni su u izveštaju Bakojani, koje Kosovo ispunjava, uključujući i odluku koja se godinama čeka za manastir Dečane. Štaviše, u znak spremnosti i iskoraka, tri državna lidera su poslala garantno pismo izvestiocu Bakojani za rešavanje postpristupnih pitanja koje je identifikovao Savet Evrope.

Kurti je istakao da je Kosovo najdemokratskija zemlja na Zapadnom Balkanu, sa naprednim ustavom koji nudi zagarantovana i proširena prava za nevećinsku zajednicu koje premašuju međunarodne standarde, ocenili su eminentni pravnici Saveta Evrope. Sa garantnim pismom, Kosovo je ispunilo sve kriterijume za članstvo, pa je svaki drugi zahtev u suprotnosti sa glasanjem Parlamentarne skupštine Saveta Evrope od 16. aprila, podržanom sa 82 odsto (131 protiv 29).

Euronews/Anđelka Ćup

 

Premijer je podsetio da se normalizacija odnosa Kosova i Srbije odvija u Briselu, a ne u Strazburu, da je proces članstva u Savetu Evrope pitanje poštovanja ljudskih prava, demokratije i vladavine prava, vrednosti koje Kosovo prihvata. Ova dva procesa ne treba da se mešaju jer ne pomažu jedan drugom. Ako se oni pomešaju, to bi nanelo nepopravljivu štetu dijalogu u Briselu s jedne strane i Savetu Evrope s druge strane kao instituciji za očuvanje i unapređenje demokratije i ljudskih prava.

Kosovski premijer je istakao da se član 7. Osnovnog sporazuma ne može izvlačiti iz paketa Briselskog sporazuma i Aneksa u Ohridu i ne treba ga stavljati kao prioritet i u centru. On je podsetio da je 26. oktobra odbijena ponuda za potpisivanje Paketa sporazuma koji bi otvorio put za punu primenu Sporazuma, uključujući i njegov član 7 u vezi sa članom 10. U vezi sa tim, Kurti je ponovio da je dokument koji je Lajčak ponudio kao nacrt statuta za primenu člana 7 u vezi sa članom 10, nije prihvaćen 26. oktobra prošle godine u Briselu.

On je pozvao savezničke države Kosova, države KUINT-a da podrže članstvo Kosova 17. maja u skladu sa procenama samih institucija Saveta Evrope i na osnovu zaslužnih dostignuća u razvoju demokratije, ljudskih prava, vladavina prava i njeno usklađivanje sa zapadnim vrednostima i stavovima. U vreme kada je autokratija u Evropi u porastu i sve više šteti demokratiji, bezbednosti i miru, demokratska dostignuća Kosova treba da se slave od strane zapadnih demokratija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija