Politika

Prvom transportu dinara posle odluke CBK zabranjen ulaz na Kosovo: Vozilo vraćeno s Jarinja

Komentari

Autor: Kosovo online, Tanjug, Euronews Srbija

07/02/2024

-

13:37

Prvom transportu dinara posle odluke CBK zabranjen ulaz na Kosovo: Vozilo vraćeno s Jarinja
Prvom transportu dinara posle odluke CBK zabranjen ulaz na Kosovo: Vozilo vraćeno s Jarinja - Copyright Prinstcreen YouTube/Kosovo Online

veličina teksta

Aa Aa

Vlasti u Prištini nisu danas dozvolile da dinari namenjeni isplati plata, penzija, socijalnih davanja i drugih plaćanja Srbima, uđu na prostor Кosova.

Кako je Kosovu onlajn rečeno u Narodnoj banci Srbije, iako je vozilo sa srpskim dinarima bilo upućeno na prelaz Jarinje prema svim višegodišnjim ustaljenim i vrlo preciznim procedurama, ono je danas vraćeno sa prelaza Jarinje i to bez ikakvog obrazloženja ili odbijenice.

Blindirano vozilo sa dinarima koje je upućeno iz filijale NBS u Кragujevcu na Jarinje stiglo je oko 11 časova gde je novac u dinarima trebalo da preuzme vozilo britanske firme "Henderson" koja poseduje licencu za transport novca sa kojom NBS uspešno godinama sarađuje.

Prinstcreen YouTube/Kosovo Online

 

Dinare je trebalo da preveze u trezor Narodne banke Srbije u Leposaviću. Međutim kako javlja reporter Kosovo onlajn, posle višesatnog čekanja odobrenja iz Prištine, dozvola nije stigla i ulaz dinarima je zabranjen.

Reč je o prvom trasnportu novca nakon 1. februara i stupanja na snagu uredbe Centralne banke Кosova o zabrani prometa dinara.

Petković: Još jedan udar Kurtija na srpski narod

Oglasio se i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiu Petar Petković koji je rekao da je kosovski premijer Aljbin Kurti danas zaustaivo transport dinara na Kosovo i da je vozilo NBS vraćeno bez ikakvog obrazloženja.

"NBS je uputila dinare u skladu sa procedurama i dugogodišnjom praksom do prelaza kako smo radili svih meseci i godina unazad. To vozio je trebalo da stigne do Jarinja kao što je i stiglo, a zatim da novac preuzme britanska kompanija Henderson koja ima licencu za transport novca. Novac nije došao na prostor KiM jer je to Kurti zabranio i reč je o prvom transportu novca nakon 1. februata i odluke tzv CBK", rekao je Petković za Tanjug.

Prinstcreen YouTube/Kosovo Online

 

Prema njegovim rečima radi se o još jednom udaru Kurtija na srpski narod jer se od trenutka poslednje tranše na KiM, pre 1. februara, novac u gotovini koristio za plate i penzije srpskog naroda na KiM.

"Narod je masovno podizao novac zbog čega se smanjila količina dinara u trezoru u Leposaviću. Bilo je potpuno normalno da dopunimo trezor, jer više od 20 puta upućujemo transpoort na KiM, sada je on to zabranio i Srbi uskoro neće moći da podužu svoje plate i penzije u gotovini", objasnio je Petković.

Reč je, istakao je Petković, o nameri Kurtija da protera srpski narod i nastavi sa politikom etničkog čišćenja.

"Zato je važna sednica SB UN na kojoj će jasno, detaljno i sa svim činjenicama da govori predsednik Aleksandar Vučić", rekao je Petković.

NBS: Bez odlaganja staviti van snage diskriminatorske mere

Saopštenjem se oglasila i Narodna banka Srbije koja je osudila današnji incident i ponovila da je neophodno bez odlaganja staviti van snage "diskriminatorske, protivpravne i nečuvene mere koje su uvele privremene institucije u Prištini kako bi se omogućio nesmetani transport i distribucija dinara i sprečilo uskraćivanje elementarnih uslova za život srpskom stanovništvu na Kosovu i Metohiji".

Ističe da najnovija Kurtijeva izjava, da je to prelazni period i da će on da izađe u susret Srbima da otvore račune čisto zamajavanje javnosti i da on nema pravo da ukida dinar i srpske institucije na KiM koje funkcionišu u platnom prometu republike Srbije.

"On zapravo na ovaj način samo želi da protera srpski narpod, kada ne mogu da prime svoje plate. Jasno je da je njegov cilj proterivanje Srba na KiM. Zato smo urgentno poslali zahtev SB UN da između ostalog, ukažemo i na problem platnog prometa Srbije na KiM jer će naš narod vrlo brzo to da podigne i nećemo imati mogućnost da isplaćujemo penzije u gotovini kako se to radilo ali i svom ostalom srpskom narodu", rekao je on.

Stavljeci: Kombi nije imao licencu CBK

U međuvremenu je portparol carine Kosova Adriatik Stavljeci izjavio je danas da je kombi Narodne banke Srbije vraćen sa prelaza Jarinje jer, kako tvrdi, nije imao licencu Centralne banke Kosova za prevoz novca.

"Kompanije koje se bave ovom delatnošću moraju da dobiju licencu od Centralne banke Kosova", rekao je Stavljeci za Euronews Srbija.

Prema njegovim rečima, ako firma koja se bavi prevozom novca nema dozvolu CBK, ona ne može da uđe na Kosovo i Metohiju.

Sutra sednica SB UN, Srbiju će predstavljati Vučić

Podsetimo, ranije danas je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio da je od ministra spoljnih poslova Gvajane, koja je predsedavajuća Savetu bezbednosti Ujedinjenjih nacija, noćas dobio poruku da će sednica tog tela UN posvećena Kosovu biti održana sutra u 21 sat po srpskom vremenu, i to u otvorenom formatu.

"To još nije zvanično objavljeno, ali po informacijama koje imamo iz sedišta UN, odnosno od samog predsedavajućeg, sednica će odlukom predsedavajućeg, bez glasanja, biti otvorenog tipa", rekao je on za Jutarnji dnevnik RTS-a.

On je objasnio da su članice Saveta bezbednosti već dobile poziv, odnosno odluku Gvajane da na osnovu svojih ovlašćenja kao predsedavajućeg tog tela UN zakaže otvorenu sednicu za četvrtak u 15 sati po američkom vremenu.

Dačić je istakao da će na sednici Srbiju predstavljati predsednik Aleksandar Vučić. Prema njegovim rečima, to je veoma bitno, budući da je ovo prilika da reč predsednika Srbije čuje čitav svet.

"Odnosno da čuje sve razloge i argumente zbog čega smo mi tražili hitnu sednicu Saveta bezbednosti, da to svi vide i znaju. Da ne misle da je sada reč o nekom stalnom pokušaju da komplikujemo situaciju. Naprotiv, mi se žalimo na nesprovođenje i kršenje rezolucije 1244. Žalimo se na sve ono što se dešava u odnosu na srpski narod, na teror kojim je on izložen i najnovija dešavanja, kao što je pokušaj ukidanja dinara", rekao je Dačić.

Kurti: Centralna banka postupila u skladu sa zakonom i ustavom

Kosovski premijer Aljbin Kurti je na društvenoj mreži X naveo da uredba centralne banke ne cilja, kako je rekao, dinar, i da će tokom ovog meseca, u periodu tranzicije, institucije pružiti sve informacije i pomoć, kako bi se "olakšao prelazak sa korišćenja dinara na evro". 

Kurti je istakao da se ovom uredbom sprečava pranje novca, kao i finansiranje kriminalnih i terorističkih aktivnosti.

"Period tranzicije nikada ne treba da bude predstavljen kao napad na bilo koga i ne bi trebalo da stvara dublje podele. Trenutne nejasnoće na koje se naišlo ne bi trebalo da budu korištene u političke svrhe. Ovaj period početka primene uredbe, otežan je, ne stavovima srpske zajednice ovde, već nečijom pomoći u strahu, kada mi ustvari, treba da budemo oprezni i smireni", naveo je kosovski premijer.

On je dodao da je ova odluka doneta čak 16 godina posle proglašenja nezavisnosti i da je Centralna banka postupila u skladu sa zakonima i Ustavom.

Komentari (0)

Srbija