Društvo

"Štedite zdravlje, vodite računa o ishrani, uključite fizičku aktivnost": Počinje kampanja za prevenciju srčanog udara

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/05/2024

-

12:27

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Udruženje pacijenata koji su preživeli srčani udar “Moja druga šansa”, zajedno sa Udruženjem kardiologa Srbije, a uz podršku Fudbalskog kluba Čukarički koji je prepoznao značaj podizanja svesti o kardiovaskularnim bolestima kao vodećem uzroku smrti u Srbiji, pokreće kampanju simboličnog naziva "U ritmu čuke". 

Govoriće se o prevenciji kardiovaskularnih oboljenja, faktorima rizika, sa fokusom na LDL holesterol, koji ne boli, ali može da daje posledice.

Dragan Simić, kardiolog, predsednik Udruženja kardiologa Srbije kaže da svako od nas posle 40 godine mora značajno da vodi računa o svom zdravlju, da kontroliše pritisak, da zna koliki im je šećer, lipidni status.

"Već tada oni moraju da budu svesni činjenice da moraju da štede zdravlje, da vode računa šta jedu, kako se hrane, sastav obroka, koliko su fizički aktivni. Važan je odnos spavanja i fizičke aktivnosti", rekao je Simić za Euronews Srbija.

Smatra da se 80 odsto ranih kardiovaskularnih događaja može da spreči, posebno boljom kontrolom LDL holesterola, "faktora rizika koji najlakše može da se promeni”. Napominje da su najznačajniji faktor rizika za razvoj kardiovaskularnog događaja neregulisane vrednosti lipida u krvi, koji stvaraju plakove na krvnim sudovima i dovode do ateroskleroze. 

Prema njegovim rečima, napredovanje ateroskleroze pacijent ne oseća, nema tegobe. 

On kaže da bi prvi skrining test za LDL holesterol muškarci trebalo da urade do 35. godine, a žene do 45. godine života. Test se može uraditi i ranije ukoliko postoje druge pridružene bolesti ili ukoliko u porodici postoje osobe koje su rano doživele srčani ili moždani udar, dodao je on.  

"Mi u Srbiji od kardiovaskularnih bolesti svake godine izgubimo 56.000 ljudi. Danas će 40 ljudi dobiti infark, 25 odsto ga neće preživeti. Imamo ogromnu smrtnost. Mi smo u grupi evropskih zemaljasa vrlo visokim rizikom. Zato stalno govoriomo o prevenciji. Sve može da se spreči", zaključio je on.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija