Evropa

Referendum o pristupanju Moldavije EU biće održan 20. oktobra - istog dana i predsednički izbori

Komentari

Autor: Tanjug

16/05/2024

-

20:51

Referendum o pristupanju Moldavije EU biće održan 20. oktobra - istog dana i predsednički izbori
Referendum o pristupanju Moldavije EU biće održan 20. oktobra - istog dana i predsednički izbori - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Referendum o pristupanju Moldavije EU biće održan 20. oktobra, istovremeno sa predsedničkim izborima, odlučio je danas moldavski parlament.

Predsednik moldavskog parlamenta Igor Grosu rekao je da je vladajuća većina u parlamentu  odlučila na sednici da referendum bude održan 20. oktobra i da je za tu inicijativu glasalo 56 poslanika od ukupno 101, prenela je agencija RIA Novosti.

Opozicija je insistirala da se to pitanje skine sa dnevnog reda, uz napomenu da u društvu ne postoji konsenzus u vezi sa održavanjem referenduma. 

Predsednica Moldavije Maja Sandu objavila je prošlog decembra da namerava da se kandiduje za drugi mandat i podnela je inicijativu parlamentu da organizuje referendum na kojem bi građani mogli da se izjasne o pristupanju EU. 

Ustavni sud Moldavije odobrio je 16. aprila unošenje odredbi o evropskim integracijama u Ustav i održavanje referenduma o pristupanju EU.

Na samitu EU 14. decembra odlučeno je da se započnu pregovori o članstvu u Uniji sa Ukrajinom i Moldavijom. 

EU je u junu 2022. godine dodelila Ukrajini i Moldaviji status zemlje kandidata za članstvo u Uniji, postavljajući nekoliko strogih uslova za formalni početak pregovora o pristupanju. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa