Biznis vesti

EBRD: Ruska privreda raste, rat u Gazi opterećuje susedne zemlje

Komentari

Autor: Tanjug

15/05/2024

-

13:21

EBRD: Ruska privreda raste, rat u Gazi opterećuje susedne zemlje
Ekonomija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ruska ekonomija se pokazala otpornijom nego što se očekivalo i nastaviće da raste ove godine uprkos zapadnim sankcijama, dok rat u Gazi pogađa zemlje u regionu, navodi se u prognozi Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

EBRD, koji do četvrtka održava godišnji sastanak u Jerevanu u Jermeniji, objavio je nove prognoze rasta za sve regione koje pokriva.

"Mislim da je bilo nerealno očekivati da će sankcije Rusiji dovesti do duboke ekonomske i finansijske krize, kao što su se mnogi nadali", istakla je Beata Javorčik, glavni ekonomista EBRD-a.

Očekuje se da će Rusija, koja je prošle godine zabeležila privredni rast od 3,6 odsto, ove godine imati rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 2,5 odsto, što je 1,5 poena više od očekivanog u septembru, prema najnovijim projekcijama EBRD.

"Ruska ekonomija se sada vratila iznad predratnog nivoa u Ukrajini. Zemlja je refokusirala svoju ekonomiju na ratne napore. To, dakle, vodi bržem rastu. Ali da li to rezultira poboljšanjem blagostanja njenog stanovništva? Sumnjam u to", ocenila je Javorčik.

Prema EBRD-u, sankcije su ograničile uvoz tehnologije iz Rusije i doprinele odlasku multinacionalnih kompanija i egzodusu kvalifikovane radne snage.

"Ruski rast će u srednjem roku biti niži nego što bi bio da nema sankcija", naglasila je ona.

Istakla je da će zemlje južnog i istočnog Mediterana zabeležiti rast ove godine, ali će on biti manji od očekivanog, zbog kašnjenja velikih javnih investicionih projekata u Egiptu i zbog rata u Gazi.

"Negativni efekti sukoba na turizam u Jordanu i Libanu mogli bi se pokazati trajnim", navodi se u saopštenju EBRD-a.

EBRD očekuje rast od tri odsto u svim svojim regionima ove godine, nešto ispod svojih prethodnih projekcija, dodaje se u saopštenju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis